GALERIJAILIJAŠVIJESTI

Svečano otvoren Informatički kabinet u SŠC „Nedžad Ibrišimović“

U Srednjoškolskom centru ,,Nedžad Ibrišimović” Ilijaš od početka ove školske godine,  pored opće gimnazije, učenici mogu  pohađati i odjeljenje gimnazije informatičkog smjera. Općina Ilijaš je iz svog budžeta izdvojila  26.500,00KM  za nabavku računarske opreme i namještaja za opremanje informatičkog kabineta.  Ovog četvrtka uz prisustvo brojnih zvanica Informatički kabinet za učenike svečano su otvorili direktor JU SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš uključio se u program Vlade Kantona Sarajevo i dobio saglasnost za uvođenje gimnazije informatičkog smjera, kako bi omogućili učenicima da, nakon završene srednje škole, odaberu da li će nastaviti svoje obrazovanje na Visokoškolskim ustanovama ili odmah po završetku srednje škole pronađu posao u dobro plaćenom IT sektoru. Jedna su od pet škola u Kantonu Sarajevo koja nudi mogućnost školovanja za zvanje IT  programera.

Projekat pokretanja novog smjera naišao je na podršku kantonalnog ministarstva, Općine Ilijaš, kao i direktora škola.

Vremena se mijenjaju, potrebe na tržištu rada se mijenjaju, mi pokušavamo da idemo ukorak s vremenom, da pratimo nove tehnologije. Hronično je nesrazmjerna ponuda i potražnja na  tržištu rada. Postoji velika potreba za stručnjacima iz IT sektora, mi pokušavamo da premostimo taj jaz i pokrećemo nova zanimanja koja će biti konkurentna na tržištu, novi informatički smjer u Gimnaziji  čije će se školovanje bazirati na korištenju novih tehnologija zahvaljujući Općini Ilijaš, Ministarstvu finansija KS, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS. Nastavljamo sa novim projektima, ove godine smo uveli dva nova zanimanja, naredne godine pokušat ćemo podići na viši nivo kvalitet praktične nastave i sva ostala poboljšanja u skladu sa našim mogućnostima, kazao je direktor Džafo.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istaknuo je važnost ovog projekta za Općinu Ilijaš.

Općina Ilijaš je industrijska općina, jako su potrebna nova zanimanja i da školujemo djecu za nove tehnologije. Jako je bitno da se djeca školuju za zanimanja koja imaju bolju perspektivu od mnogih postojećih i bolje su plaćena. Općina Ilijaš je opredjeljena kada je u pitanju obrazovanje da prati i podržava zahtjeve odgojno-obrazovnih ustanova, naglasio je ovom prilikom načelnik Fazlić.

– Općina Ilijaš uz podršku  Općinskog vijeća Ilijaš  izdvajaju značajna sredstva za stvaranje optimalnih uslova u svim javnim školama na području Ilijaša.

Mi vrlo sistematično radimo kada je u pitanju ulaganje u sve naše javne odgojno-obrazovne ustanove, četiri osnovne škole i Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“. Ovaj projekat obezbjeđuje učenicima da mogu raditi i poslije završetka srednje škole, kao i mogućnost studiranja na nekom od tehničkih fakulteta. Budžetom za 2018. godinu su planirana značajna sredstva za projekte u oblasti obrazovanja. U posljednjih pet godina uloženo je više od 10  milona maraka u projekte u oblasti obrazovanja na području općine Ilijaš, kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić je izrazio zadovoljstvo uvođenjem ovih smjerova, te dodao:

Razmišljali smo zašto se jedna ovako dobra ideja koja je pokazala svoje efekte u gradovima i sredinama stranih zemalja ne bi se implementirala u Kantonu Sarajevo. Danas imamo priliku da vidimo da je osposobljen informatički kabinet, da su učenici upisani i nadamo se da će uspješno završiti svoje školovanje kako je predviđeno nastavnim planom i programom, kazao je ministar Halebić.

Azemina Njuhović – pomoćnica Ministra za informatizaciju i međunarodnu saradnju u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo naglasila je da su Vlada Kantona Sarajevo i sva ministarstva u proteklom periodu posvetili svu pažnju informatičkom opismenjavanju naše omladine odnosno uvođenju informaciono-komunikacionih tehnologija u srednje škole.

Pored zanimanja IT programer,  u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” uvedeno je još jedno novo zanimanje, a to je operater na CNC mašinama. U cilju podrške i stimulacije za obrazovanje deficitarnih zanimanja učenicima ovog odjeljenja pored redovnog obavljanja praktične nastave obezbjeđene su i stipendije.

Povezane objave

Back to top button