ILIJAŠVIJESTI

Svečano otvoreni infrastrukturni projekti u MZ Srednje vrijednosti 600.000 KM

Završeno je asfaltiranje platoa površine 3.000 metara kvadratnih u centru Srednjeg, te puta koji je spojio plato sa magistralnom cestom. Vrijednost projekata je preko 600.000 KM. Završetkom ovog projekta povezan je centar mjesne zajednice Srednje sa naseljima Medojevići, Sokolina, Ravne, Homar i Šići. Svečanom otvorenju novoasfaltiranog plato i puta, prisustvovao je načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević, članovi Savjeta MZ Srednje kao i brojni građani iz Srednjeg.

Načelnik Fazlić ističe da je inicijalni projekat pokrenulo Ministarstvo saobraćaja KS i Općina Ilijaš, a on se odnosio na rekonstrukciju puta od magistralne ceste M17 do naselja Lepa Luka. Također, Načelnik je govorio i o projektima koji su prioritetni u predstojećem periodu u MZ Srednje.

„Taj projekat je vrijedan 395.000,00 KM. Realizacijom tog projekta otvorile su se i druge potrebe ove MZ u smislu rekonstrukcije cjelokupnog platoa kao i rekonstrukcije dvije ulice u Srednjem, pristupnog puta za Dom u ovom naselju i još nekoliko manjih zahvata koji su zaista saobraćajnu infrastrukturu u Srednjem doveli na jedan zavidan nivo. Ukupna vrijednos svih tih projekata je blizu 600.000,00 KM. Općina Ilijaš je učestvovala sa nekih 350.000,00 KM. Ovo je bitna putna komunikacija jer ona dalje veže zaleđe ove mjesne zajednice, prema naseljima Medojevići, Sokolina, Ravne, Homar i Šići. To govori da imamo potrebu da kvalitetnije riješimo isključni dio ovog puta sa magistralne ceste. To ćemo zajedno sa Federalnom direkcijom za ceste raditi u narednom periodu, u smislu projekta i pronalasku najboljeg rješenja kako bi se sa aspekta frekvencije saobraćaja i sugurnosti na magistralnoj došlo do zavidnog nivoa. Ovo je najveća mjesna zajednica u općini Ilijaš koja je površinom veća od općine Vogošća ili Breze. Jedan od narednih prioritetnih projekata jeste rekonstrukcija ili zamjena društvene zgrade u kojoj je smještena pošta i u kojoj imamo jednu prodavnicu, odjeljenje našeg JKP „Rad“. To je objekat u kojem treba rješavati pitanje smještaja dobrovoljnog vatrogasnog društva koje treba da se osnuje i opremi. Ovaj objekat bi trebalo srušiti i napraviti zamjenski u kojem bi trebalo napraviti i određeni broj stanova. Time bi naselje Srednje dobilo jedan urbanistički izgled. Ono što već stoji jeste puštanje u funkciju prostora koji je napravljen za potrebe odjeljenja Policijske stanice Ilijaš. Neću dalje komentarisati zašto toliko dugo to čeka kada je sve već napravljeno. Jako je izražena potreba da na ovako velikom prostoru bude stalno prisustvo ljudi iz policijske stranice. Mnoge druge projekte ćemo definirati kroz Operativni plan za 2021. godinu. Čestitam građanima i Savjetu MZ Srednje koji su bili dobri partneri u ovom projektu“, istakao je Načelnik.

Predsjednik Savjeta MZ Srednje Adis Karavdić u ime građana MZ Srednje i u svoje lično ime zahvalio se Općinskom načelniku, općinskim službama i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog vrlo bitnog projekta.

„Ovaj projekat bitan je sa aspekta sigurnosti pješaka i đaka koji se kreću prema OŠ “Srednje”, također ovo je projekat koji je olakšao pristup javnim ustanovama i privrednim licima na ovom potezu. Savjet mjesne zajednice Srednje planira za narednu godinu kandidovati projekte putne, vodovodne i stambene infrastrukuture, odnosno sve one projekte koji su potrebni kako bismo zadržali stanovništvo i dali mu bolje uslove za razvoj i napredak na ovom području“, kazao je Karavdić.

Pitanje otvorenja prostorija Policijske stanice Ilijaš u Srednjem na Skupštini KS održanoj danas pokrenuo je Mahir Dević šef Kluba SDA te je istako da nije dobio odgovor jer je prekinuta sjednica.

“Ovo je jedan u nizu projekata prethodne Vlade KS, na čelu sa premijerom Ademom Zoljem. Realizacija tog projekta je završena i ja se zahvaljujem prethodnoj Vladi KS, te se nadam da će i ova Vlada naći načina da podrži neke projekte. Ovo do sada kako je izgledalo u budžetu, ta sredstva su značajno manja nego u prethodnim vladama, ali evo ima još do kraja godine tako da očekujemo da će i oni finansirati neke projekte“, istakao je Dević.

Almedin Mališević, stanovnik i privrednik u MZ Srednje kazao je da je ovaj projekat od izuetne važnosti za građanje MZ Srednje.

„Drago mi je da je došlo vrijeme da se rade i ovakvi projekti u MZ Srednje što se vidi. Bilo je mnogo brojekata ali ovaj je posebno vidljiv i prelijepo je urađen. Nadam se da će općinske i kantonalne službe nastaviti sa ulaganjima u našu mjesnu zajednicu. Zahvaljujem se načelniku Fazliću i svima koji su učesvovali u ovom projektu“, kazao je Mališević.

Povezane objave

Back to top button