Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju i prigodnom akademijom  učenika JU OŠ “Hašim Spahić”, “Stari Ilijaš” i SŠC “Nedžad Ibrišimović u kino sali JU “KULTURNO-SPORTSKI CENTAR I RADIO ILIJAŠ” počeo je dvodnevni program obilježavanja 25. godišnjice od pogibije komandanta 16. Divizije ARBiH, majora Hašima Spahića.

Oktobar je težak i tmuran mjesec kaže predsjednik JOB Unija veterana Sidik Bećirević. JOB Unija veterana više od 20 godina organiziju program i čuva sjećanje na ilijaškog gaziju.

-Ovi događaji daju još viši osjećaj tuge. Svih ovih godina JOB Unija veterana pokušava od zaborava sačuvati lik i djelo našeg gazije Hašima Spahića i njegovog saborca Šemse Baručije koji su poginuli zajedno na liniji. Podsjećam još jednom da je rahmetli Hašim zajedno sa Zaimom Imamovićem najviši oficir koji su dali život za ovu zemlju. Zato mi svim silamo pokušavamo i nakon toliko vremena da ga nagradimo i vratimo mu čin koji je trebao da ima, poručio je Bećirević.

O životu, značaju, djelu kao i o tome koliko je teško pričati o heroju Hašimu Spahiću govorio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić , koji se prije svega zahvalio učenicima, saborcima Hašima Spahića, te ostalim prisutnim koji su odvojili svoje vrijeme i uveličali skup,naglasivši da je to najmanje što možemo kao dug prema našim herojima.

-Hašim Spahić je bio čovjek koji je po mom sjećanju rođen da bude, da odigra svoju životnu ulogu heroja. Poznavajući ga po karakteru, po prirodi prije svega je bio čovjek humanista, po profesiji je bio nastavnik, pedagog i sportista. Čovjek koji nije bio predodređen za rat, ali naravno okolnosti koje su se desile zahtijevale su od svih nas da damo doprinos i odigramo tu svako svoju životnu ulogu u odbrani države Bosne i Hercegovine. Hašim Spahić je odigrao na svoj sopstveni način. Bio je visoko pozicionirani komandant koji je mogao da komanduje duboko iz pozadine i da ne bude uopšte u prilici da se nađe na mjestu gdje se vode borbe. Međutim patriota po osjećanju i čovjek koji je znao šta znači podizanje morala svojim borcima je uvijek bio na prvim linijama. I u presudnim bitkama našao se na prvim linijama znajući šta znače borbe i bitke koje su se dešavale te 94. godine. Naša obaveza i obaveza mladih generacija koje dolaze, jeste da njegujemo uspomenu na lik i na djelo našeg Hašima Spahića, Od Hašima se sigurno imalo puno toga naučiti i svi smo u prilici da učimo ono što nam je on ostavio a najviše da se branimo olovkom, odnosno znanjem i obrazovanjem. Ono što je ključno jeste da je čovjek dao svoj život za Bosnu i Hercegovinu, kao osnovnu pretpostavku naše slobode, našeg života, našeg prosperiteta, mladi ljudi imat će prostor da uljepšavaju život bez obzira na jednu vrstu neizvjestonu, ali ono što je utemeljeno na krvi naših heroja nikad se neće moći uništiti i za nas nema mjesta boljeg za život od prostora naše domovine Bosne i Hercegovine, kazao je Fazlić.

Prisutnim se obratio i komandant 126. ilijaške brigade Enes Durak koji je podsjetio na važnost obilježavanja godišnjice pogibije Hašima Spahića, čovjeka koji je sve podredio Bosni i borbi za Bosnu i Hercegovinu, kao i važnosti podsjećanja na ovakve događaje

-Hašim je bio veliki čovjek. Bila je velika čast poznavati ga. S ovog mjesta Vas molim da Hašima i sve borce koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, one koji su dali svoje dijelove tijela ne zaboravite. Nije on morao biti tamo gdje se zatekao i dao svoj život. Zašto? Zato što je bilo puno onih koji su prije njega trebali da se zateknu i nađu na tom mjestu, a njegovo je bilo da osmisli kako to sve uraditi i izvesti. Hašim je sa Šemsom Baručijom koji je  bio starješina komande Korpusa krenuo da vidi šta se dešava na Moševačkom brdu i platio svojim životom. Nikad Hašim neće izaći iz našeg srca, a vas molim da to ne zaboravite i molim vas da olovkom, perom i naukom podržavate opstojsnost BiH. Nemojte nikad zaboraviti šta je bilo planirano jednom narodu i onim koji su državu BiH vidjeli kao svoju. Bilo je planirano da nestanu ali eto bili su neki drugi koji su smatrali drugačije, a siguran sam da će i u narednim vremenima svim mogućim nasrtajima vaše i sljedeće generacije odoljeti i sačuvati BiH koju vam mi ostavljamo u amanet. Nemojte nikad zaboraviti da smo mi bili na braniku domovine, da smo se mi suprostavili svojim životima, branili opstanak.

Prigodnim recitalima, čitanjem literarnih radova, izvođenjem duhovnih muzičkih interpretacija učenici Osnovnih škola “Hašim Spahić”, “Stari Ilijaš” i učenici SŠC “Nedžad Ibrišimović” su također podsjetili na život i djelo Hašima Spahića.

Ovom prilikom organizator JOB Unija vetarana općine Ilijaš dodijelio je zahvalnice pojedincima i kolektivima koji ovaj događaj podržavaju više od dva desetljeća: Općina Ilijaš, JU KSC i Radio Ilijaš, BP Hasanal, te Centrotrans Eurolines.

Program će biti nastavljen u petak 11. oktobra ( dan pogibije Hašima Spahića) obilaskom mezarja u Brezi i posjetom Moševićkom brdu.

Snimak cijele akademije poslušajte u petak u 11:00 sati u programu Radio Ilijaša.

Share.

Comments are closed.