Prije  74 godine, tačnije 25. i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, ranije poznatom kao Varcar Vakuf, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Republike Bosne i Hercegovine – ZAVNOBiH-a.

Na tom zasjedanju Dan državnosti BiH  je izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda, potvrđen  je identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnova hiljadugodišnje povijesne državne tradicije naše domovine, te očuvan njen identitet i učvršćen državno-pravni suverenitet .

Povodom Dana državnosti Udruženje antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata Ilijaš je i ove godine organizovalo prigodnu akademiju, posjetu i polaganje cvijeća na spomen obilježjima u Ilijašu. Manifestaciji obilježavanja 25.novembra su prisutvovali pored organizatora i čelnici Općine Ilijaš, općinskih  udruženja,Udruženja UABNOR-a susjednih gradova , OO SDP Ilijaš, učenici osnovnih i srednjih škola s područja općine Ilijaš te građani Ilijaša.Na Spomen kosturnici Alića Gaj prisutnim se obratio Omer Mujalo, koji je još jedini živi  učesnik NOR-a   te u kratkim crtama opisao ratni put tadašnjih boraca i onih koji su dali svoje živote za domovinu.

Akademiji su prisutvovali i prof. Mirko Pejanović i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS.

Predsjednik UO Udruženja antifašista i boraca NOR-a Općine Ilijaš Selver Herić se zahvalio svima koji su došli da uveličaju današnju svečanost  te  ukazao na vaznost obilježavanja bitnog datuma za Bosnu i Hercegovinu .

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da će Dan državnosti u Ilijašu biti obilježen mnogobrojnim manifestacijama na šta je posebno ponosan, te podsjetio da  će ovakva okupljanjanja i pozitivna energija biti prevaga nad politikama koje vode  razgradnji države. Svim građanima je čestitao Dan državnosti.

Muharem Fišo, ministar  za boračka pitanja KS  je također podsjetio na važnost obilježavana 25. Novembra kazavši da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego je i srpska i hrvatska i muslimanska.

Ono što potvrđijemo u KS jeste jačanje pokreta antifašizma i posebno me raduje prisustvo velikog broja mladih ljudi na ovakvim obilježavanjima  -kazao je ministar Fišo.

Profesor Mirko Pejanović podsjetio je da je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a. Tada su narodi u BiH odlučili da njihova država bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s granicama iz srednjovjekovne Bosne.

Učenici osnovnih škola na području općine Ilijaš i SŠC “Nedžad Ibrišimović“ su recitalima, pjesmama i citatima poznatih i uglednih književnika, pjesnika i muzičara još jednom podsjetili na sve prirodne ljepote, gradove, stećke i opširnu bosanskohercegovačku kulturu.

Jedan od najznačajnijih datuma u našoj historiji,  dan kada je iznova potvrđena državnost Bosne i Hercegovine i izražena odlučnost njenih naroda da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njen teritorijalni suverenitet, integritet i historijski kontinuitet trebao bi se obilježavati na cjelokupnoj teritoriji BiH ali kao i godinama ranije, ovaj dan neće biti obilježen kao državni praznik u Republici Srpskoj. Bez obzira na tu činjenicu svim bosanskohercegovačkim domoljubima, antifašistima, građanima i građankama, drugaricama i drugovima čestitamo 25. novembar, Dan državnosti naše  Bosne i Hercegovine!

Cijeli snimak akademije možete poslušati  na talasima RAI sutra u 10 sati i subotu u 13 sati.

Fotogaleriju pogledajte na FB profilu Radio Ilijaša .

 

Share.

Comments are closed.