Svečanom dodjelom svjedočanstava ispraćeno 88 maturanata SŠC “Nedžad Ibrišimović”

“Mladost je sretna, jer za nju postoji budućnost.” (Nikolaj Vasiljevič Gogolj)

U našem gradu, sinoć je tradicionalno ispraćena  još jedna generacija maturanata JU SŠC „Nedžad Ibrišimović“ ,ovoga puta generaciju 2016/2017. godine. Okupljanjem maturanata u prostorijama škole, otkucale su zadnje minute najljepšeg đačkog doba, a nakon toga je uslijedio i defile kroz Ilijaš. Koracima koji ih vode do ostvarenja snova, ponosno i hrabro, uputili su se prema Sportskoj dvorani, gdje je u 19:00 sati upriličena Svečana dodjela svjedočanstava.

Amir Džafo, direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“  pozdravio je još jednu generaciju mladih ljudi koji ovih dana zatvaraju jedno od najvažnijih poglavlja u svom životu.

„Protekle tri ili četiri godine nastojali smo da se to poglavlje ispiše sa uspjehom. I uspjeli smo. Zapravo, vi ste uspjeli,  jer sve zasluge za ono što ste postigli pripadaju isključivo vama i vašim roditeljima koji su vam bili podrška u vašim nastojanjima da uspješno završite srednju školu, mi smo samo radili svoj posao. Večeras imate vaše zasluženo i dugo čekano matursko veče.  Riječ matura je riječ stranog porijekla i znači zrelost a siguran sam da se vi večeras baš tako osjećate. Matura nije samo maturska haljina, frizura, matursko odijelo i matursko veče. Matura je kapija kroz koju ćete večeras zakoračiti i volio bih da vam mogu obećati da će vas vaše maturske cipele odnijeti u sigurnost, na posao za koji ste se školovali, na fakultet koji želite upisati. Biće teško. Neki od vas će te cipele nositi pločnicima Austrije, Njemačke i drugih zemalja u kojima ćete potražiti ono što ovdje ne budete mogli naći. Ne želim vam reći da ne odlazite ali vam želim reći da se vratite i da jednog dana sa ove tribine koja je ispred vas, na kojoj su sada vaši roditelji, prijatelju koji bude sjedio pored vas možete pokazati i reći ”e vidiš ono dijete tamo, ono najljepše, to je moj maturant” Želim vam puno sreće u budućem životu a prije svega na maturskim ispitima koji vas očekuju već u junu“, kazao je direktor Džafo.

Maturanti su se trudili kako bi ostvarili što bolje rezultate. Među najboljima, ove godine bile su Pušina Amra i Pušina Samra. Njihov trud i zalaganje prepoznali su svi profesori i učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“. U ime maturanata, Amra Pušina zahvalila se prisutnima što su došli da podijele sa njima radost.

„Jer mi večeras završavamo jedno lijepo poglavlje u svom životu. Velika hvala svim našim profesorima na znanju koje su nam prenijeli, na iskustvu kojim su nas obogatili, prijateljstvu koje su gradili sa nama. Mnogo je uspomena koje nas vežu. Pred nama su različiti putevi. Svako ima svoje snove. Neko će studirati, neko će se zaposliti. Ali jedna je stvar koja nas sve povezuje. To je mladost koja inspiriše, to je vjera da dobro pobjeđuje. Mi mladi ljudi, uprkos lošim prognozama duboko vjerujemo da se znanje i rad isplate, i želimo na tome graditi svoju budućnost. Želimo na znanju izgrađivati našu lijepu domovinu Bosnu i Hercegovinu. I zato,  hvala vam dragi profesori, hvala vam dragi roditelji koji ste nas odgajali i podučavali. Jedan je pjesnik za svoje kolege pjesnike rekao da su čuđenje u svijetu. Ja ću to večeras malo promijeniti i reći „učenici su čuđenje u svijetu. Oni koračaju zemljom i njihove oči velike i nijeme rastu pored stvari. Učenici su vječito treptanje u svijetu“, kazala je Amra.

Gimnazijalci, mašinski tehničari, frizeri, trgovci, automehaničari, naše zlatne ruke i duboki umovi spremni su za nove pobjede.  Njih 88 znaju šta ih čeka, znaju oni da se moraju boriti, da život jeste vječita borba, usponi i padovi su njihova i naša neminovnost, a čovjeku je, kako kaže poslovica, samo nebo granica.

Prodavače, učenike III-4 razreda do zrelosti vodila je profesorica , gospođa Munevera Čaušević.

Tragače za ljepotom, učenike III-3 razreda , frizere-vlasuljare, vodio je profesor bosanskog jezika i književnosti, Muriz Kučinar. Neka zlatne makaze i češalj uvijek donose sreću.

Maturante mašinske stručne škole na putu do zrelosti vodio je profesor sporta, Fuad Ražanica. Naša budućnost i njihova borba dvije su staze, dvije zvijezde repatice.

Maturante mašinske tehničke škole (mašinske tehničare i konstruktore na računaru) vodio je mašinski inžinjer, profesor Adil Muhić. Na putu znanja velika su odricanja i još veća žrtva. Od svog razrednika mogli su naučiti hodati kroz život.

Maturante gimnazije na njihovom putu vodila je profesorica fizike, gospođa Jasmina Rastoder. Bila im je dobar drug i kao majka.

Prilikom preuzimanja diplome o završenom srednjem obrazovanju, jednu maturanticu  je zaručio njen momak. To je  događaj koji je obilježio  maturu učenika SŠC “Nedžad Ibrišimović”.

Sretno maturanti!!!

 

Prethodni članakObilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”
Naredni članakBH Telekom otvorio poslovnicu u Ilijašu