ILIJAŠVIJESTI

Svečanom priredbom obilježen Dan škole SŠC “Nedžad Ibrišimović”

U prostorijama Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš upriličena je Svečana priredba povodom Dana škole. Ovom događaju su prisustvovali predstavnici političkog i društvenog života Općine Ilijaš, te brojni građani i roditelji učenika. I ove godine posjetitelji su imali priliku uživati u interpretacijama Školskog hora pjesmama „Dođu u pet do pet“ i „ Volim osmijeh tvoj“, skeču „Varioc vs. Zavarivač“ i „Dva smo svijeta različita“, te predstavljanju frizera i kozmetičara.

Škola je osnovana davne 1961. godine, te je ispratila brojne uspješne generacije. Brojni projekti, nova zanimanja, edukacije, usavršavanja, uspjesi na takmičenjima, samo su dio onoga što je obilježilo rad škole u proteklom periodu. Direktorica Nirheta Rahić, kazala da je ovo za njih poseban dan kada slave zajedništvo, saradnju i uspjeh učenika.

„Naša škola ima dugu tradiciju obrazovanja mladih generacija i ponosi smo na sve što smo postigli u proteklih godinu dana. Zahvaljuljujući predanim nastavnicima, podršci roditelja, trudu svakog učenika uspjeh je neizostavan i dio je naše svakodnevnice. Ovaj dan je prilika svima da se zahvalim, a posebno onima koji su doprinijeli uspjehu naše škole, ali isto tako da se sjetimo i motivišemo sebe i nastavimo da težimo ka novim visinama“ poručila je direktorica Rahić.

Direktorica Rahić ističe da su nastavnici temelj obrazovnog sistema i ključan faktor u formiranju budućnosti učenika.

„Njihova predanost, stručnost i posvećenost radu sa učenicima svakodnevno inspirišu i potiču naše mlade da ostvare svoj puni potencijal. Također, želim istaknuti podršku koju na pruža Općina Ilijaš. Značajno ulaganje u infrasturkutre, stvaraju se uvjeti za obrazovanja naše mlade generacije“ kazala je Rahić.

Prisutnim se obratio Općinski načelnik Akif Fazlić, te čestitao Dan škole učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i menadžmentu škole, kao i na svim postignutnim rezultatima i realizovanim projektima.

“Jako je važno da Škola omogućuje djeci, pored formalnog obrazovanja , priliku za vannastavne aktivnosti. Znamo da Srednjoškolski centar Nedžad Ibrišimović ima upravo takav imidž, i da pruža učenicima mnogobrojne mogućnosti. Ono što bih posebno istakao, jeste zadovoljstvo što je lokalna zajednica, a ne samo Općina Ilijaš kao organ uprave, prepoznala i uključila se u cjelokupan ambijent koji stvaramo u oblasti onog najbitnijeg, a to su obrazovanje i naši mladi. Naravno, naša obaveza je da to sve nastavimo, da imamo još bolje uslove za učenike i nastavnike“, istakao je načelnik Fazlić.

Povodom Dana škole dodijeljene su zahvalnice načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću i Sanji Zagorac -Jozić, pomoćnici načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš za kontinuiranu podršku brojnim projektima i unaprijeđenju odgojno-obrazovnog procesa u školi. Direktorici JKP „Vodovod“ Ilijaš Belmi Zukić za dugogodišnju saradnju i finansijsku podršku obilježavanju Dana voda, te PU Ilijaš za saradnju u projektu „Policija u zajednici“.

SŠC“Nedžad Ibrišimović“ učestvovao je na brojnim takmičenjima, te su ostvarili zapažene rezultate. Neki od njih su: Povodom obilježavanja 6. aprila Dan oslobođenja grada Sarajeva, Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u saradnji s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS, raspisao je konkurs Mladi voljenom gradu o temi „Sarajevo, ljubavi moja“. Merjem Matoruga, učenica 2. razreda IT gimnazije, osvojila je 2. mjesto sa mentoricom Aidom Velić.

Na kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika u kategorijama trećih i četvrtih razreda učenici Muhamed Balta i Tarik Habibović zauzeli su sjajno 4. mjesto. Na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika učenica Merjem Matoruga je zauzela 4. mjesto.

Na kantonalnom takmičenju „Projekt građanin“ učenici su osvoji prvo mjesto, a to su: Ena Alić, Harun Hasanspahić, Arijan Avdukić, Eman Alajim, Hana Omerhodžić, Aldijana Omerhodžić, Dalija Bećirović, Adna Hodžić, Kenan Fazlić i Amar Mešanović.

Ensar Čehić, učenik prvog razreda opće gimnazije, osvojio je 2. mjesto na kantonalnom takmičenju iz geografije u kategoriji 1. i 2. razred i plasman na Evropsku geografsku olimpijadu. Ekipno prvo mjesto zauzeli su: Adem Ajdin, Benjamin Hasić, Harun Hasanspahić, Amer Hadžić, Ismail Bajramović i Adnan Hadžić sa mentorom profesorom Edinom Genjcom. Na kantonalnom takmičenju „Tehnicijada“ učenici su osvojili drugo mjesto u košarci.

U okviru programa obilježavanja Dana škole sinoć je u kino sali održan i Koncert za mir. Škola je također danas imala i Dan otvorenih vrata. Učenici su imali priliku obići učionice i kabinete, upoznati se sa načinom i sadržajem rada na redovnoj nastavi, rezultatima rada učenika i profesora na sekcijama i vannastavnim aktivnostima.

Povezane objave

Back to top button