Svečanom sjednicom obilježena 21. godišnjica reintegracije Općine Ilijaš

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu nastavljen je bogat program obilježavanja 21. godišnjice reintegracije općine Ilijaš u Federaciju Bosne i Hercegovine i Dana općine Ilijaš. Ovim povodom, a obilježavajući i Dan nezavisnosti BiH  održana je i tradicionalna svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš, na kojoj su dodijeljene plakete i priznanja pojedincima i ustanovama koji su dali poseban doprinos razvoju našeg grada i lokalne zajednice,a ove godine dobitnici su : Nermin Demirović, Dževad Alispahić i Osnovna škola „Stari Ilijaš“.

Nakon intoniranja himne BiH održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u kino sali Ilijaš koju je  otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević. On se u svom obraćanju  zahvalio svim borcima i boračkim udruženjima za doprinos odbrani BiH i Ilijaša od agresije, kao i svim prethodnim načelnicima i predsjedavajućim Općinskog vijeća Ilijaš za razvoj i izgradnju Ilijaša u proteklih 21 godinu, još jednom čestitajući Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH.

Nakon toga brojnim prisutnim zvanicama, porodicama šehida i poginulih boraca,RVI ,gostima i građanima obratio Općinski načelnik Akif Fazlić koji je kazao da je zahvaljujući ogromnom radu i trudu u protekloj godini učinjeno mnogo na poboljšanju uslova življenja na području općine Ilijaš.  

Načelnik Fazlić naglašava da će privreda i ekonomski razvoj i dalje biti prioritet, da će se u tom segmentu nastaviti istom dinamikom, ulaganjima u razvoj industrijskih zona. Izgradnjom trafostanice u saradnji sa Elektroprijenosom BiH bit će u potpunosti riješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom. Kada je u pitanju zapošljavanje, načelnik ističe da je Ilijaš općina sa najvećim zamahom zapošljavanja. Ove godine najavljeno je otvorenje više od 250 radnih mjesta.  Ono što načelnik Fazlič naziva generacijskim i mandatnim projektom je rješavanje pitanja adekvatnog vodosnabdijevanja na cijelom području općine Ilijaš. Također nastavit će se rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže, te filter stanice, što bi trebalo optimizirati vodosnabdijevanje za sve stanovnike općine. za 2017. godinu načelnik najavljuje izgradnju moderne gradske tržnice kao projekat na koji je došao red za realizaciju. Saobraćajna infrastruktura i njena modernizacija će i dalje biti prioritet. Pored toga što se treba završiti rekonstrukcija regionalnih cesta na području općine Ilijaš, bit će nastavljeni svi projekti započeti u 2016. a godini koji nisu završeni.

Na kraju svečane sjednice načelnik Fazlić i predsjedavajući OV Ilijaš Mahir Dević dodijeli su priznanja i plakete,a dobitnici plakete Nermin Demirović i predstavnik OŠ „Stari Ilijaš“ Sead Silajdžić izrazili su  zahvalnost, ali su kazali i da im ova priznanja puno znače jer je neko prepoznao njihov kvalitet i rad, te im daju izuzetnu snagu i želju da nastave još bolje raditi i realizirati brojne značajne projekte za građane općine Ilijaš.

Dodijeljene su nagrade za pobjednike konkursa BZK „Preporod“  o temi ”Zašto volim ovaj grad?”  i literarni rad o temi ”Niko ne voli svoj grad što je velik, nego što je njegov”.  Odlukom Stručne komisije za najljepši literarni rad izabrani su: Nidela Čučuković – Osnovna škola ”Stari Ilijaš”, Sendin Pašović – Osnovna škola ”Hašim Spahić” i Alma Ademović – Osnovna škola ”Stari Ilijaš”. Za najbolji likovni rad izabrani su: Anida Rožajac- Osnovna škola ”Podlugovi”, Faris Dzafo – Osnovna škola ”Hašim Spahić” i Enida Šebo – Osnovna škola ”Srednje”.

Fotogaleriju pogledajte na našoj facebook stranici.

 

Prethodni članakSvečanost povodom Dana Osnovne škole “Stari Ilijaš”
Naredni članakZvanično otvorene novoizgrađene prostorije Doma zdravlja i Općine Ilijaš