Svečanost u Ilijašu povodom dodjele 303 ugovora o stipendiranju

U okviru programa Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH u kino sali Ilijaš održana je manifestacija dodjele ugovora o stipendiranju

Dodijeljena su 303 ugovora o stipendiranju i to: 151 ugovor za studente i 152 ugovora za učenike.

Iz Budžeta Općine Ilijaš za ove potrebe će biti izdvojeno 272.430,00 KM.

Sanja Zagorac Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica:

Dodjeljujemo i 43 priznanja za učenike i studente koji su ostvarili odlične rezultate na kantonalnim, federalnim i višim nivoima takmičenjima. Imamo samo jednu Zlatnu značku, a to je Adna Omanović, dobitnica značke za oba ciklusa na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Imamo i priznanja za sedam učenika koji su završili srednjoškolsko obrazovanje sa odličnim uspjehom iz svih predmeta i odlično vladanje, nagrade za učenike na mnogim takmičenjima, posebno učenicima Osnovne muzičke i baletske škole. Ovo je najljepša i meni najdraža manifestacija, sve što je lijepo u Ilijašu okupljeno je danas na jednom mjesta. Izmjenom pravilnika ove smo godine uspjeli povećati stipendije tako da one za studente iznose 130 KM, a za učenike 70 KM, a isplaćuju se devet mjeseci. Odmah ćemo nakon praznika uplatiti stipendije za prva dva mjeseca ove godine. Koristim se prilikom i da se zahvalim svojim saradnicima u Službi koji su zaslužni kako bi ovaj događaj i ove godine bio izvrstan.

Dobitnica Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu Adna Omanović ističe da je veliko zadovoljstvo što je dvostruki dobitnik ovog priznanja.

Potrebno je puno ulaganja i truda, vremena i odricanja za to veliko dostignuće koje predstavlja krunu našeg rada. Puno znači stipendija općine Ilijaš, kao znak da smo na pravom putu i dodatna podrška. Mladima bih poručila da ustraju na putu znanja jer je to jedini ispravan put i znanje je jedino oružje kojim se možemo boriti sa svim nedaćama sa kojima se susrećemo, poručila je Adna. 

Načelnik Općine Ilijaš Fazlić je u svom obraćanju naglasio da je opredjeljenje Općine Ilijaš da podržava projekte i aktivnosti mladih i da želi poslati poruku optimizma mladim generacijama koje će u budućnosti voditi lokalnu zajednicu i državu Bosnu i Hercegovinu.

Mi radimo sve da mladi u ovoj državi dobiju sve što zaslužuju, da ova država bude mjesto gdje ćete ostati i graditi svoju budućnost i postizati svoje najbolje razultate. Pozivamo sve one koji su dužni da takav ambijent zaista prave i da vam ostavimo u amanet takvu budućnost, kazao je Fazlić još jednom čestitavši Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH.

Potom su dodijeljeni ugovori studentima sa prosjekom 9 i više, a to su: Lejla Fejzić, Amila Spahić, Maida Gabeljić, Jasmina Hercegovac, Nafija Ibrišimović, Lejla Abdukić, Nejra Durmić, Rijada Alić, Azur Hajdarević, Emira Osmanović, Farah Mašić, Selma Džebo, Emela Fazlić, Faruk Selimović, Belma Bajramović, Nejra Hodžić, Selma Hercegovac i Elma Ramić.

Dobitnici Posebnog priznanja za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta u toku cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja;Fadila Begić, Emina Muratović, Ensar Džafo, Muhamed Jusupović, Merdija Zarean, Muhamed Fejzić, Ivona Jozić, Emina Mašić i Selma Durmo. Dobitnici priznanja

“Najizvrsniji učenik” u školskoj 2021/2022. godini su: Amina Fazlić, Emina Omanović, Merjem Matoruga, Lamija Hasanović, Ahmed Krdžić.

Nagrade i pohvale dobili su i učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“: Adnan Mešić – za osvojeno II (drugo) mjesto na Kantonalnom takmičenju učenika srednjih škola iz nastavnog predmeta Njemački jezik, Amer Hadžić – za osvojeno II (drugo) mjesto ekipno na Kantonalnom takmičenju učenika srednjih škola iz nastavnog predmeta Geografija, Harun Hasanspahić – za osvojeno II (drugo) mjesto ekipno na Kantonalnom takmičenju učenika srednjih škola iz nastavnog predmeta Geografija i Ismail Bajramović – za osvojeno II (drugo) mjesto ekipno na  Kantonalnom takmičenju učenika srednjih škola iz nastavnog predmeta Geografija. Također, srednjoškolci za prva mjesta u projektu Građanin: Sajra Gurdić, Elma Islamović, Ajla Mandra, Amina Ahmić, Ema Murvat, Ilda Krdžić, Kerim Fejzić, Faris Velagić.

Emina Muratović – Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” dobila je nagradu i pohvalu za osvojeno I (prvu) nagradu na likovnom takmičenju učenika srednjih škola Kantona Sarajevo na temu “Mostovi moga grada”, a Dino Šehić – za osvojeno III (treće) mjesto u disciplini kugla na Atletskom kupu Kantona Sarajevo za učenike srednjih škola, te  Atif Krdžić – za osvojenu I.(prvu) nagradu na  na XXIV Otvorenom federalnom takmičenju učenika i studenata muzike- harmonikaški ansambli.  Nagrade i pohvale preuzeli su i: Husejn Bajraktarević – Srednja muzička škola Sarajevo za osvojeno II.(drugo) mjesto na  Svjetskom takmičenju za harmoniku,  Hasan Muratović – Srednja muzička škola Sarajevo za osvojeno III.(treće) mjesto na  Svjetskom takmičenju za harmoniku (Trophee Mondiale de l'accordeon) , Emina Čutura – Srednja muzička škola Sarajevo  za osvojenu I (prvu) nagradu na III Internacionalnom festivalu Muzike “Skala” u Brčkom i Sulejmana Čutura – Srednja muzička škola Sarajevo za osvojenu II (drugu) nagradu na VI Internacionalnom festivalu Muzike “Primavera” u Bijeljini.

Nagrađeni učenici OMBŠ “Novo Sarajevo”: Nedžla Duraković – za osvojenu I (prvu) nagradu na IV Međunarodnom takmičenju pijanista; Adnan Hasanspahić – OMBŠ “Novo Sarajevo”  za osvojenu II (drugu) nagradu na  12. Internacionalnom festivalu harmonike  “Akordeon Art plus”-solisti; Hamza Bajraktarević – za osvojenu II (drugu) nagradu na 12. Internacionalnom festivalu harmonike  “Akordeon Art plus”-solisti, Ajdin Gljiva – za osvojenu II (drugu) nagradu na 12. Internacionalnom festivalu harmonike  “Akordeon Art plus”-solisti, Una Masnopita – za osvojenu II (drugu) nagradu na  XXIV Otvorenom federalnom takmičenju učenika i studenata muzike-klavirski ansambli, Iman Masnopita – za osvojenu II (drugu) nagradu na  XXIV Otvorenom federalnom takmičenju učenika i studenata muzike-klavirski ansambli, Bakir Abdukić – za osvojenu II (drugu) nagradu na  XXIV Otvorenom federalnom takmičenju učenika i studenata muzike-klavirski ansambli, Fatima Velić za osvojenu III (treću) nagradu na XXIV Otvorenom federalnom takmičenju učenika i studenata muzike-klavirski ansambli, Sara. Hodžić za osvojenu III (treću) nagradu na  XXIV Otvorenom federalnom takmičenju učenika i studenata muzike-klavirski ansambli.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Hasan Muratović i Atif Krdžić.

Prethodni članakOdržana Svečana sjednica OV Ilijaš povodom Dana nezavisnosti BiH i Dana općine Ilijaš
Naredni članakOdržana 22. Manifestacija izbora sportiste i sportašice općine Ilijaš: Najboljim proglašeni Emina Omanović i Hamza Kamenjaš