Svečanost u Osnovnoj školi „Podlugovi“ povodom Dana državnosti i završetka projekta povećanja energetske efikasnosti

Svečanom priredbom povodom Dana državnosti BiH u Osnovnoj školi „Podlugovi“  obilježen je i završetak projekta povećanja  energetske efikasnosti, što je jedna u nizu  višegodišnjih aktivnosti  poboljšanja uslova za učenike ove škole. Projekat energetske efikasnosti finansirali su Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš. Riječ je o ugradnji toplotne fasade i zamijeni stolarije u vrijednosti 75.000 KM.

Projekat nabavke namještaja u OŠ „Podlugovi“ su prema UNDP-u inicirali Vijeće roditelje ove škole i Savjet MZ Podlugovi u okviru projekta „Jačanje uloge mjesne zajednice“.  Važnost projekta prepoznala je Općina Ilijaš. Zahvaljujući dobroj saradnji novim klupama i stolicama opremljena je kompletna škola. Vrijednost projekta je 38.640 KM. Od toga je Općina Ilijaš izdvojila 22.722 KM, a UNDP 17.000 KM.

Svoje zadovoljstvo iskazao je i direktor Osnovne škole „Podlugovi“ Admir Abadžija.

Prošle godine smo proslavili 20 godina rada kao posebna odgojno-obrazovna ustanova, a ove godine kao kruna svega je došao projekat energetske efikasnosti. U saradnji sa Vijećem roditelja i Mjesnom zajednice nabavili smo i novi namještaj.  Koristim priliku da najavim i nove projekte u narednoj budžetskoj  godini, a to je  sanacija Područne škole Ljubnići, uvođenje video nadzora u centralni objekat, sanaciju mokrih čvorova, tako da ćemo imati odlične uslove za obavljanje odgojno-obrazovnog procesa, kazao je Abadžija zahvalivši se svima koji su učestvovali u realizaciji projekta povećanja energetske efikasnosti.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović kazao je da svaki projekat koji se odnosi na poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama raduje, posebno oni koji će smanjiti i zagađivanje zraka, sa čime Ilijaš u zimskoj sezoni, zbog određenih grana industrije, ima puno problema.

Akcenat je stavljen ove godine na obrazovni sektor i institucije, uključujući vrtiće, osnovne i srednje škole, a ove godine i Fakultet arhitekture i građevine. Rađeno je 48 objekata u ovoj godini, za razliku od prethodnog perioda, kada je bilo sedam objekata godišnje, a i sljedeće godine planirano je jako mnogo objekata iz oblasti obrazovanja. Mislim da je ovo jako bitno s obzirom na korisnike, to su djeca, kategorija na koju smo svi osjetljivi i mislim da svi trebamo poraditi na obezbjeđivanju adekvatnih uslova za rad kako za njih, tako i za nastavnike i osoblje ove škole, kazao je Filipović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istaknuo je važnost dobre saradnje lokalnog i kantonalnog nivoa vlasti i opredjeljenost  Općine Ilijaš da nastavi ulaganje u stvaranje optimalnih  uslova rada u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Nekoliko zadnjih gdina bilo je mnogo projekata u obrazovnoj infrastrukturi, imali smo prije dvije godine  više od milion KM na godišnjem nivou, uspijevamo i u 2019. godini obezbijediti  sredstva za nova ulaganja za te projekte, jedan od njih je ovaj u Osnovnoj školi „Podlugovi“.  Zahvaljujem Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo koje je prepoznalo ovaj projekat   i izdvaja veći dio sredstava uz sufinansiranje i Općine Ilijaš.Još jednom smo pokazali da dobra saradnja uvijek daje dobre rezultate, kazao je ovom prilikom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Na priredbi su dodijeljene zahvalnice svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji projekta energetske efikasnosti u Osnovnoj školi „Podlugovi“.

Nastup horske, recitatorske, dramske i ostalih vrijednih sekcija i talentovanih učenika obogatili su program i poslali snažnu poruku ljubavi prema domovini i djeci, kao njenoj nadi i budućnosti.  

Prethodni članakPriredba Predškolske ustanove “Behar”
Naredni članakU subotu četvrto kolo Minibasket lige KSK Sarajevo u Ilijašu