SVIJET

Svjetski dan audiovizuelne baštine

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan audiovizuelne baštine, čiji je cilj istaći važnost audiovizuelnog naslijeđa, kao svjedoka ekonomskog, političkog i društvenog razvoja.

Audiovizuelna baština svjedoči i evoluciji i edukaciji, naučnom znanju, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoju prirode i svemira.

UNESKO je 2005. godine 27. oktobar proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine i od tada vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruženja i brojne filmske institucije svake godine širom svijeta organizuju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa.

Brojni su zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali, nažalost, nepovratno izgubljeni kao istorijski izvori, zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo se iz tog razloga posebna pažnja 27. oktobra svake godine pridaje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje, te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Čuvanje AV baštine složen je proces koji zahtijeva niz pravnih, institucijskih, tehničkih i finansijskih rješenja.

 

Povezane objave

Back to top button