Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U BiH prošle godine registrovano 24 zaraženih HIV-om

Prvi slučaj infekcije HIV-om u našoj zemlji zabilježen je 1986. godine, a do danas je infekcija potvrđena kod 381 osobe. Od tog broja 24 osobe su inficirane prošle godine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH je do danas registrovano 249 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 105 razvilo AIDS, dok su u istom periodu 52 oboljele osobe umrle.

U 2020. godini u Federaciji BiH je registrovano 12 zaraženih HIV-om, od čega su 4 osobe razvile AIDS, dok je ovaj broj prošle godine iznosio 14, a četiri osobe su također razvile AIDS.

Dalje, podaci govore da je 86,7 posto registrovanih osoba s HIV infekcijom muškog, a 13,2 posto ženskog spola. Najveći broj registrovanih infekciju je dobilo u dobi od 20 do 29 godina (njih 32,2 posto), zatim u dobi od 30 do 39 godina (njih 31,5 posto) i u dobnoj skupini od 40 do 49 godina (njih 23,2 posto).

Prosječna dob zaraženih HIV-om je 35,4 godine (raspon od 4 do 68 godina). Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva dominantan način zaraze HIV-om bio je nezaštićeni spolni odnos i to homoseksualni (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima – MSM) 52,4 posto i heteroseksualni s 40,8 posto.

Za 6,3 posto slučajeva način zaraze HIV-om je bio injekcionim korištenjem droga (nesterilan pribor).

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u ovom bh. entitetu registrovane su ukupno 132 osobe zaražene HIV-om, a tokom prošle godine prijavljeno je deset novooboljelih. Najviše zaraženih je u dobi od 30 do 39 godina, a prema spolnoj strukturi 80 posto HIV seropozitivnih osoba su muškog spola. Do sada su u Republici Srpskoj od posljedica AIDS-a umrle 24 osobe.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. decembra širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o epidemiji, poticanja napretka u prevenciji i liječenju HIV/AIDS-a te iskazivanja solidarnosti i podrške oboljelima od te bolesti.

Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica AIDS-a.

IZVOR: klix.ba

Prethodni članakPočinje vakcijancija protiv sezonske gripe
Naredni članakDanas se obilježava Dan oružanih snaga BiH