ILIJAŠ

Svjetski dan GIS-a obilježen u Osnovnoj školi “Srednje”

-Ključ budućnosti, napretka i razvoja Bosne i Hercegovine je u rukama nastavnika koji imaju izuzetne ideje i koji su spremni nesebično dijeliti svoje znanje, kazano je danas na Konferenciji u povodu obilježavanja Dana GIS -a u OŠ „Srednje“.

Naime, Dan GIS -a obilježava se 16. novembra svake godine u više od stotinu zemalja širom svijeta, a ove godine po prvi put obilježava se i u Bosni i Hercegovini. OŠ „Srednje“ u suradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo domaćin je ovog značajnog događaja, a ideja za ovaj događaj došla je od profesora Geografije Mahira Mališevića. Konferenciji su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnice Sanja Zagorac – Jozić, Nizama Mališević i Meliha Avdibegović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Senada Salihović, te drugi partneri projekta.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović kazala je da je važno podržati inovatine ideje koje dolaze od strane škola.

„Ljudi u praksi najbolje znaju osjetiti puls šta treba učenicima. Tako je i u OŠ „Srednje“ koja prepoznaje puls novih generacija i uvijek su začetnici dobrih praksi i ideja. Ovakav sistem omogućava modernizaciju nastavnog procesa i podstiče učenika da bude angažiran u procesu učenja. Samo učenik koji nauči da bude angažiran i zainteresovan za svoj proces učenja, cijeli život uči i stalo mu je da sutra bude aktivan građanin našeg društva. Zato je veoma važno da ovakve poduhvate podržavamo i stručno kroz Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kao i finansijski, te da damo zasluženu pažnju u javnom prostoru ovako izvrsnim poduhvatima“, poručila je ministrica Hota – Muminović.

Načelnik Akif Fazlić istakao je da će Općina Ilijaš biti stalna podrška ovakvim i sličnim projektima.

„Želim čestitati menadžementu i nastavnicima OŠ „Srednje“ koji su se uključili u ovaj projekat i zaista je zadovoljstvo konstatirati da naše osnovne škole primjenjuju sve više nove prakse i da u svoj obrazovni sistem uvode i ove vrste aktivnosti. Zbog toga, mi kao lokalna zajednica izdvajamo određena finansijska sredstva, prepoznajemo važnost ovakvih projekata i želimo uvijek biti podrška takvoj vrsti projekata, odnosno menadžemnata koji rade na tom fonu. Mislim da je ovo jako dobra stvar i na neki način trasiranje novih načina u sistemu obrazovanja, te približavanja svega novog učenicima koji pohađaju osnovne škole. U tom smislu mi ćemo ostati stalno uz škole i biti podrška takvoj vrsti projekata“, kazao je načelik Fazlić.

Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo svečano je otvorila Konferenciju, te kazala da je OŠ „Srednje“ danas u središtu Bosne i Hercegovine.

OŠ „Srednje“ je danas u središtu Bosne i Hercegovine, jer smo izrazili želju i pretvorili je u realizaciju u povodu Dana GIS -a (Geografsko informacijskog sistema). Zahvaljujući kolegi Mališeviću danas imamo priliku uz odabrane predavače i edukatore steći nova znanja i iskustva kada je u pitanju GIS. GIS predstavlja jednu inovaciju i uporedo, prateći nastavni Plan i program, omogućava učenicima jedna nova znanja i iskustva, i sigurna sam da će i u budućnosti kroz nastavni Plan i program moći pratiti sve aktivnosti koje GIS predviđa, naročito iz predmeta geografije, ali i primjenu u svakodnevnom životu, a samim tim i u drugim predmetima u obrazovanju. Ono što je važno i što želim često istaći jeste da je ključ budućnosti, napretka i razvoja Bosne i Hercegovine u nastavnicima koji imaju ideju i koji svakim danom pokušavaju, evo i na ovakav način, unaprijediti odgojno – obrazovni proces“, kazala je Čehajić – Kulo.

GIS pomaže učenicima da kritički razmišljaju, koriste stvarne podatke i povezuje ih sa sopstvenom zajednicom. Profesor Geografije Mahir Mališević, začetnik ove ideje, kazao je da GIS koristi još od 2008. godine u različitim oblicima kroz nastavu s učenicima.

„GIS je učenicima veoma zanimljiv, pruža im jedno funkcionalno znanje i danas smo ovdje da izvršimo promociju GIS -a strukturama koje su u lancu odlučivanja da bi GIS stigao do učenika. To su prije svega Ministarstvo za odgoj i odrazovanje, Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS , firma GDI  koja je generalni distributer softvera za Bosnu i Hercegovinu , Federalna geodetska uprava koja ima najveću bazu GIS podataka u Bosni i Hercegovini, i naravno nastavnici koji su ključni faktor za samu realizaciju projekta. Kroz nastavu s učenicima GIS koristim još od 2008. godine u različitim oblicima. Problem je bio što godinama nismo imali licencu. Da bi dobili licencu bilo je potrebno da organizujemo Dan GIS  -a kao jedan događaj i to je bio zapravo i pokretač samog ovog događaja. Kada sam to predstavio direktorici Čehajić – Kulo i Ministarstvu za odgoj i obrazovnje oni su bili oduševljeni, a prvi uslov je bio da to bude u OŠ „Srednje“ i otuda Dan GIS -a u Srednjem“, istakao je profesor Mališević.

Ideju su prepoznali i podržali Općina Ilijaš, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo i druge organizacije.

Zahvalnice su uručene predstavicima institucija koje su pomogle u realizaciji projekta Dana GIS -a. Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo uručila je zahvalnice ministrici za odgoj i obrazovanje KS Naidi Hota – Muminović, direktorici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senadi Salihović, načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, Centru za obrazovne inicijative Step by step i firmi Authoriy partners, te profesoru Mahiru Mališeviću.

Nakon podjele zahvalnica započeo je zvanični dio Konferencije. Agendom su planirana predavanja od strane odabranih predavača i edukatora.

U okviru Sedmice svijesti o geografiji, OŠ “Srednje” je organizovala niz događaja uključujući predavanja, prezentacije, igre i fotografsko takmičenje, s ciljem da se ukaže na značaj upotrebe GIS-a u poboljšanju obrazovanja.

 

Povezane objave

Back to top button