Svjetski dan hidžaba

Svjetski dan hidžaba se počeo obilježavati 1.2. 2013.godine kada je mlada aktivistica Nazma Khan odlučila da hidžab promoviše kao snagu i ponos žene muslimanke.

Od tog dana, na ovaj datum žene širom svijeta objavljuju svoje fotografije, videozapise pričajući svoja iskustva i mišljenja o hidžabu.

Ideja je prihvaćena ponegdje i u našoj domovini te su ranije organizirani protesti izazvani odlukama državnih institucija o zabrani nošenja hidžaba.

Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001.godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba.

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab. Taj dan nije čin obožavanja već učinkovit način da se promjeni nepravilno viđenje hidžaba.

Povodom Svjetskog dana hidžaba večeras poslije jacije namaza u džamiji Novi Ilijaš bit će upriličen pigodan program uz predavanje profesorice Muvedete Halilović i nastup ženskog hora Preporod.

Prethodni članakZemaljski muzej BiH slavi 131. godišnjicu rada i postojanja
Naredni članakSvjetski dan čitanja naglas