Svjetski dan multiple skleroze

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine obilježio je danas  Svjetski dan multiple skleroze, u saradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo.

Organizirano je puštanje u zrak biorazgradivih i za okoliš neštetnih balona, ispred i sa balkona Zgrade zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Svjetski dan multiple skleroze (MS) obilježava se 30. maja s ciljem podizanja svijesti, informisanja i edukacije opće populacije o toj bolesti, te u cilju pružanja podrške oboljelim od MS-a.

Multipla skleroza (MS) je progresivna i degenerativna bolest koja pogađa centralni nervni sistem, uključujući mozak, optički živac i leđnu moždinu, a kvalitetnom saradnjom ljekara i oboljelih može se umnogome poboljšati kvaliteta života oboljelih.

Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine.  Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca. U Federaciji Bosne i Hercegovine u 2021. godini, registrirano je 811 oboljelih osoba sa stopom obolijevanja od 37 na 100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih je u grupi od 20 do 59 godina, što čini 68,9% ukupnog broja. Smrtnost od multiple skleroze u istom periodu iznosila je 1,0 na 100.000 stanovnika, sa 21 umrlom osobom.

Prethodni članakProgram obilježavanja 31. godišnjice stradanja stanovnika Lješeva
Naredni članakU petak 2. juna historijski čas za ilijaške učenike o stradanju stanovnika Lješeva