BIHSVIJETVIJESTI

Svjetski dan okoliša 5. juni

Pod motom “Pobijedimo zagađenje plastikom”, u više od 140 zemalja obilježava se 5. juni – Svjetski dan okoliša. U Bosni i Hercegovini je tim povodom organiziran niz događaja, što je prilika da predstavnici nadležnih institucija i nevladinih organizacija ukažu na napore koje pružaju u borbi protiv zagađenja plastikom.

Svjetski dan okoliša postao je globalna platforma za podizanje svijesti o širokom spektru problema iz oblasti zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, zaštite prirode do užih okolišnih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama.

U Tarčinu otvoren Dan upravljača zaštićenih područja

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo otvorila je u Tarčinu Dan upravljača zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini, čiji je organizator Program Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP).

“Ovogodišnji slogan Svjetskog dana okoliša je ‘Pobijedimo zagađenje plastike’. Stoga bih zamolila da kada kupujete plastiku za jednokratnu upotrebu, vrećice, čaše, flaše ili bilo šta drugo, imate na umu da njihova razgradivost traje hiljadu godina. Prosječan čovjek upotrijebi 1.000 plastičnih vrećica u godini, a sagorijevanje četiri plastične vrećice troši kisika koliko je potrebno čovjeku za jedan dan. Za godinu dana korištenjem plastičnih vrećica jedan čovjek oduzme sebi 250 dana ili osam mjeseci kisika”, rekla je ministrica Đapo.

Ona je navela kako se može doprinijeti rediciranju upotrebe plastičnog otpada, počevši sa odbijanjem korištenja plastičnih proizvoda ili nekupovinom plastičnih kesa, korištenjem ambalaže koja je namijenjena za višekratnu upotrebu ili odlaganjem plastičnog otpada na predviđena mjesta.

Na taj način, navela je Đapo, pomaže se očuvanju prirodnih blagodati i biološke raznolikosti Bosne i Hercegovine.

Ministrica je podsjetila da se u ovoj godini obilježava 25 godina Konvencije o biološkoj raznolikosti, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao kontakt institucija za tu konvenciju, učestvuje u aktivnostima i obavezama prema Konvenciji.

“U toku je izrada šestog nacionalnog izvještaja prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti. Ostaju nam još dvije godine da udvostručimo naše napore prema globalnom strateškom planu za biološku raznolikost 2011.-2020. i da napredujemo u ostvarenju 20 Aichi ciljeva”, poručila je Đapo.

Ovaj Program globalni je pokrovitelj Svjetskog dana okoliša, a sa partnerima iz resornih entitetskih ministarstava trenutno radi na projektu čiji je cilj uspostavljanje osam novih zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini. Trenutno postoje 33 takva područja, koja obuhvataju tek oko tri posto teritorije države.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić održat će uvodni govor na filmskoj večeri u Cinema Citiju u Sarajevu, koju organizira Njemačka razvojna organizacija GIZ u saradnji sa fondacijom Henrich Boll.

Naglasak je na zaštiti pčela, polinacije i održivoj urbanoj mobilnosti. Bit će prikazani filmovi “Više od meda”, reditelja Markusa Imhoofa i “Biciklom protiv automobila”, reditelja Frederika Gerttena.

Seminar u Zenici: “Plastični otpad – Globalni ekološki problem”

GIZ će putem regionalnih projekata, Otvorenih regionalnih fondova za Jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet i Energetska efikasnost, te bilateralnih projekata u Srbiji, a u saradnji sa partnerima, upriličiti i niz drugih paralelnih aktivnosti u Sarajevu, Beogradu i Subotici.

Predstavnici ministarstava zdravstva, zaštite okoliša, privrede, vodoprivrede i šumarstva, uposlenici higijensko-epidemioloških službi bolnica, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo u Zenici će učestvovati na seminaru “Plastični otpad – Globalni ekološki problem”.

Ovaj događaj, kako su saopćili organizatori Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, namijenjen i za eko-inspektore, sanitarne, komunalne i vodoprivredne inspektore, predstavnike lokalnih organa vlasti, nevladinih udruženja i druge zainteresovane subjekte.

Bosna i Hercegovina je među više od 143 zemlje na svijetu, koje obilježavaju Svjetski dan okoliša 5. juna – na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Štokholmu (1972.) posvećene okolišu na kojem je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Ove godine Ujedinjeni narodi pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova – zagađenja plastikom.

Smatrajući da svako može uticati na smanjenje tog zagađenja, Ujedinjeni narodi predlažu da restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šoljicu za kafu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupovinu, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u šetnji.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da su ljudi postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Gledajući sveukupno, 50 posto plastike koja se koristi je jednokratno korištena.

Širom svijeta se svake minute kupuju milioni plastičnih boca za piće, a svake godine koristi do pet triliona jednokratnih plastičnih vrećica.

Uz to, gotovo trećina plastične ambalaže koja se koristi ne uđe u sastav sakupljanja i završi začepljivanjem gradskih ulica i zagađenjem prirode. Svake godine do okeana dođe oko 13 miliona tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego se plastika u okeanu raspadne, mogu proći stotine godina.

FENA

Povezane objave

Back to top button