BIHSVIJETVIJESTI

Svjetski dan pčela: Neophodna edukacija potrošača o kvaliteti meda proizvedenog u BiH

Predstavnici Ujedinjenih nacija (UN) su 20. maj proglasili Svjetskim danom pčela i tako značajno potcrtali važnost pčela i sistema oprašivanja za ekosistem. Važnost pčela ogleda se kroz sistem oprašivanja za oko 75% prehrambenih proizvoda što jasno ukazuje da poljoprivreda ovisi upravo o pčelama.

O važnosti Svjetskog dana pčela i ispravnosti meda, za Radio Ilijaš govorio je Nijaz Bajaramović pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

„ Ovaj datum je izuzetno važan ne samo na bh. tržištu nego i evropskom ali i svjetskom, s obzirom na to da je prepljavljeni falsificiranim medom. Važno je da potrošači odnosno konzumenti obrate paženju na ono šta kupujemo. S druge strane, to je obaveza i državnih institucija. Agencija za sigurnost hrane BiH je u saradnji sa entitetskim, kantonalnim i općinskim inspekcijama uspjela da provede veliki broj kontrola. Posebno ću istaći menitoring o kvaliteti meda na tržistu BiH, koji je rađen 2017. godine kada smo dobili izvještaj koji nas je sve zabrinuo. Bilo je preko 50% neispravnih uzoraka. Te godine je bio upaljen crveni alarm i morali smo obavijestiti evropski autoritet za sigurnost hrane EFSA-u i Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Naloženo nam je da moramo pojačati inspekcijsku kontrolu i da mnogo više pažnje moramo posvetiti edukaciji inspektora, nadležnih organa i potrošača“, kazao je Bajramović.

Bajramović ističe da je Agencija za sigurnost hrane BiH U posljednjih šest godina organizovala mnogobrojne radionice i seminare. Naglašava da je rezultat rada podatak koji je ohrabrujući da smo sa 50% neispravnih uzoraka sveli na 12%. U 2022. godini za neispravan uzorak odnosio se na uvozni med.

„Imamo problem sa uvoznim medom jer taj lobi koristi jednu manjkavost našeg Pravilnika o medu i pčelarskim proizvodima gdje stoji da je obaveza proizvođača da navede „med iz trećih zemalja“. Ali ne zemlju porijekla. Upravo zbog te manjkavosti se u Bosnu i Hercegovinu uvozila velika količina neispravnog meda. Međutim, prošle godine je Slovenija kao predsjedavajuća zemlja Evropske komisije organizovala regionalnu konferenciju na kojoj su bili predstavnici entitetskih pčelara gdje je potpisana Deklaracija o označavanju meda. Time se regulisala manjkavost iz Pravilnika gdje će se ubuduće na deklaraciji meda mora navesti zemlja porijekla. To će znatno olakšati potrošačima kod kupovine meda.

Upozoravam sve potrošače meda da obratimo pažnju na to da li se navodi zemlja porijekla  i termin „upotrebljivo do“. Subjekti koji posluju sa hranom odnosno pčelar je obavezan da navede do kada je njegov med upotrebljiv. I on je odgovoran za taj vremenski period. Nije inspekcija odgovorna nego subjekat u poslovanju sa hranom. Ukoliko nije navedeno „upotrebljivo do“ reagujte i prijavite inspekcijama. To će biti dovoljan alarm da taj med povučemo. 

Treći bitan momenat na koji se mora obratiti pažnja jeste da na deklaraciji piše institut, zavod, fakultet koji je vršio ispitivanje meda. Trenutno u Bosni i Hercegovini je samo Agromediteranski zavod Mostar akreditovan za ispitivanje svih devet potpisanih parametara koji su obavezujući po Pravilniku o medu i pčelarskim proizvodima. Upozoravam da se ne kupuje med kod neregistrovanih potrošača jer on nije u mogućnosti da vrši ispitivanje.

Država Bosna i Hercegovina je obezbijedila instituciju koja kvalitetno radi kada je u pitanju kontrola meda i pčelarskih proizvoda. Također imamo edukovane i obučene inspektore ali i pčelare. Ono što mi moramo u sljedećem periodu raditi je edukacija potrošača. Važno je da potrošači kupuju siguran med. Kada se govori o sigurnom medu jako je bitno spomenuti sljedeće: Njemačka, Francuska i ostale zemlje imaju izuzetno jak farmaceutski lobi da od nas kupe velike količine meda, izdvoje sve kvalitetne sastojke iz meda, i na tržište daju „mrtvi med“. Taj med nema nikakvog kvaliteta. Cijene takvog meda su vrlo niske. Potrošači zbog zemlje porijekla misle da je to kvalitetan med jer dolazi iz zemalja Evropske unije. Med kod domaćih potrošača je mnogo skuplji ali i izuzetno kvalitetan. U zadnje vrijeme smo uništili tone uvezenog meda“, kazao je Bajramović.

Kada su u pitanju pčelari sa područja općine Ilijaš, Bajramović je kazao da uvijek dobijaju poziv od Agencije, što dovoljno govori da su kvalitetni proizvođači i da primjenjuju legislativu koja je obavezujuća. Međutim, važno je da se edukuju potrošači o kvaliteti domaće proizvodnje.

Povezane objave

Back to top button