Svjetski dan prevencije samoubistva

Samoubistva  su veliki problem javnog zdravlja s dalekosežnim društvenim posljedicama. Procjenjuje se da godišnje u svijetu više od 700.000 osoba počini samoubistvo, a svako od njih  duboko utječe na mnogo više ljudi.

Svjetski dan prevencije samoubistva obilježava se 10. septembra svake godine, na poticaj Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubistava (IASP),  kako bi se skrenula pozornost na ovaj važan javnozdravstveni problem na globalnoj razini i kako bi se proširila poruka da se samoubistva mogu spriječiti. Kampanja traje do Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, ali se poruka svjesnosti, potpore i djelovanja treba širiti svaki dan.

Tema Svjetskog dana prevencije samoubistva je “Stvarajmo nadu kroz djelovanje”. Poticanjem razumijevanja, uključivanja i dijeljenja iskustava možemo smanjiti stigmu oko samoubistva i njegovati kulturu u kojoj ljudi u potrebi mogu potražiti pomoć. Možemo biti svjetlo onima koji doživljavaju suicidalnu krizu, kao i onima čija je bliska osoba izvršila samoubistvo.  Ova tema je podsjetnik da postoji alternativa  samoubistvu i ima za cilj potaknuti povjerenje i svjetlo u svima nama, da naša djela, bez obzira da li su velika ili mala, mogu dati nadu onima koji se bore sa suicidalnim mislima.

Kako stvarati nadu kroz akciju?

-Širite svijest o prevenciji samoubistva korištenjem različitih platformi kao što su društveni mediji, događaji u zajednici i informativne kampanje. Dijelite statistike, činjenice i poruke koje naglašavaju važnost mentalnog zdravlja i traženja pomoći.

-Započnite razgovore. Stigma je glavna prepreka u traženju pomoći. Pokrenite otvorene i suosjećajne rasprave o mentalnom zdravlju i prevenciji samoubistva. Potaknite ljude da govore o svojim osjećajima, borbama i iskustvima bez osuđivanja. Promjena narativa oko samoubistva kroz promicanje nade može stvoriti suosjećajnije društvo u kojem se oni kojima je to potrebno osjećaju ugodnije tražeći pomoć.

-Pružite ruku.  Možete pomoći tako što ćete pružiti ruku nekome ko se nalazi u emocionalnom stresu. Ne morate im govoriti što da rade ili nuditi rješenja ali može pomoći jednostavno pronalaženje vremena i prostora da saslušate nekoga.  Mali razgovor može spasiti život i stvoriti osjećaj povezanosti i nade.

-Podržite lokalne i državne organizacije koje su posvećene prevenciji samoubistva i potpori mentalnom zdravlju. To može uključivati volontiranje, doniranje ili sudjelovanje u događajima prikupljanja sredstava za njihov rad.

-Podijelite svoju priču. Dijeljenje vaše priče o proživljenom iskustvu (bilo da se radi o vlastitom iskustvu ili o pružanju potpore nekome) iznimno je moćno za bolje razumijevanje, ohrabrivanju u pomoći drugima i potpori da pojedinci sami zatraže pomoć.

-Naučite znakove. Obrazujte se i upoznajte druge o znakovima koji upozoravaju da bi osoba mogla biti u opasnosti da počini samoubistvo. To uključuje tjeskobu, depresiju, nepromišljeno ponašanje, beznađe, promjene raspoloženja i povlačenje.

Izvor: ZZJZFBiH

Reference:

International Association for Suicide Prevention – IASP

 

Prethodni članakLana Pudar osvojila drugo zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu
Naredni članakBroj poginulih u Maroku prešao 2000, ograničeno vrijeme za spašavanje