VIJESTI

Svjetski dan prve pomoći

Pružanje prve pomoći je ključna aktivnost u pružanju potpore svakoj zajednici, kao temeljna vještina učinkovitog i brzog interveniranja, kako bi se smanjile ozljede i patnja i poboljšale šanse za preživljavanje svih ljudi, bez diskriminacije.

Sukladno Strategiji 2030., Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca posvećena je proširenju svojih programa prve pomoći kako bi, uz visokokvalitetni pristup, svako nacionalno društvo diljem svijeta moglo pripremiti zajednice za suočavanje s katastrofama, ali i svakodnevnim situacijama koje ugrožavaju život i zdravlje ljudi.

Svake godine, druge subote u rujnu, kada se obilježava Svjetski dan prve pomoći, nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koriste prigodu da dopru do šire javnosti i pokušaju promijeniti način na koji svijet razmišlja o prvoj pomoći.

Tema Svjetskog dana prve pomoći 2023. godine

Tema Svjetskog  dana prve pomoći 2023. godine, koja ujedno obuhvata sve dobne skupine,  je “Prva pomoć u digitalnom svijetu”.

Promicanjem digitalnog obrazovanja i osposobljavanja u području prve pomoći, nacionalna društva prve pomoći mogu doprinijeti stvaranju kulture pripravnosti za učinkoviti odgovor u hitnim situacijama. To je put ka sigurnijem i otpornijem društvu, u kojem svi imaju vještine i znanja za pružanje pomoći kada je to najpotrebnije.

Digitalno učenje prve pomoći i dobne skupine

Djeca sve više koriste digitalne uređaje i platforme u svakodnevnim aktivnostima.  Prilagođeni digitalni alati mogu pomoći djeci da nauče vještine prve pomoći na interaktivan način kroz raznoliko angažiranje resursa kao što su videozapisi, igre i simulacije. Na taj način olakšava im se razumijevanje i pamćenje osnova prve pomoći, te njihove revizije u bilo kojem trenutku. Također, digitalne platforme omogućuju učenje vlastitim tempom i u slobodno vrijeme te podržavaju komunikaciju i suradnju djece i instruktora prve pomoći.

Digitalni svijet može koristiti odraslima u učenju vještina prve pomoći pružanjem pristupa brojnim resursima koji se mogu prilagoditi njihovom zauzetom rasporedu, kao što su internetski tečajevi, videozapisi s uputama i interaktivne simulacije. Odrasli mogu sami naučiti vještine prve pomoći, bez nužne potrebe za osobnim treningom za teorijsku nastavu.

Digitalnim alatima ostvaruje se veza s matičnim nacionalnim društvima prve pomoći, što omogućuje postavljanje pitanja, primanje povratnih informacija i njihovu razmjenu, pomoć odraslima da osvježe svoje vještine i budu u toku s najnovijim dostignućima i najboljim praksama pružanja prve pomoći, čime se poboljšava njihovo znanje i pripravnost u vanrednim situacijama.

Starije odrasle osobe mogu imati više poteškoća pri korištenju nove tehnologije, ali studije pokazuju da se njihov interes za interakciju s digitalnim alatima povećava zbog  volje da idu u korak sa svjetskim trendovima. Na taj način učenje prve pomoći primjenom digitalnih tehnologija može koristiti starijim odraslim osobama pružanjem pristupačnih i prilagodljivih resursa koji omogućuju adaptaciju različitim stilovima i sposobnostima učenja i povezivanje s drugima,  stvarajući podržavajuću i uključivu zajednicu za učenje.

Ključne poruke Svjetskog dana prve pomoći 2023. godine

-Promicanje širenja znanja iz prve pomoći svuda i za sve, kroz lakši pristup digitalnim resursima.

-Promicanje važnosti održavanja i osvježavanja znanja novim načinima učenja putem digitalnih inovacija.

-Podržavanje inkluzivnosti uz digitalnu transformaciju kurseva prve pomoći i kampanja podizanja svijesti o važnosti prve pomoći.

Digitalne tehnologije pomažu nam da učinimo znanje prve pomoći dostupnim svima. Od osnovnog ili intenzivnog učenja do tečajeva ponavljanja znanja o tehnikama spašavanja života, one omogućavaju svakome, sa ili bez pristupa internetu, da nauče prvu pomoć i predstavljaju novi način spašavanja života i razmjene iskustava i prakse prve pomoći u cijelom svijetu.

Izvor: ZJZFBiH

Reference: World first aid day – Global First Aid platform (globalfirstaidcentre.org)

Povezane objave

Back to top button