BIHSVIJETVIJESTI

Svjetski dan psorijaze: Oslobađanje od stigme i podrška zajednici

Svjetski dan psorijaze, koji se obilježava 29. oktobra svake godine, ima za cilj podići svijest o ovoj hroničnoj autoimunoj bolesti i pružiti potporu osobama koje žive s psorijazom. Ovo je prilika da se zajednica, zdravstveni stručnjaci i javnost udruže kako bi se razbijale predrasude, poboljšala dostupnost liječenja te pružila potpora oboljelima.

Šta je psorijaza?

Psorijaza je složena i neizlječiva bolest koja se manifestira na koži. Karakterizira je pojava crvenih, upalnih mrlja prekrivenih srebrnim ljuskama, poznatih kao psorijatični plakovi. Ova bolest može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela uključujući vlasište, nokte, dlanove i tabane. Osobe koje boluju od psorijaze često doživljavaju svrbež, bol i povećanu osjetljivost kože.

Utjecaj na život oboljelih

Osobe koje žive s psorijazom suočavaju se s brojnim izazovima. Estetski aspekti bolesti poput vidljivih plakova, mogu dovesti do stigmatizacije i smanjenja samopouzdanja. Osim toga, svrbež i bol mogu biti izuzetno neugodni, što utječe na kvalitetu života. Psorijaza također može biti povezana s drugim zdravstvenim problemima, kao što su psorijatični artritis i bolesti srca.

Borba protiv stigme i predrasuda

Svjetski dan psorijaze pruža priliku za razbijanje stigme povezane s ovom bolešću. Mnogi ljudi ne razumiju psorijazu i često je doživljavaju kao zaraznu ili samo estetski problem. Važno je educirati javnost o psorijazi kako bi se promijenila negativna percepcija o oboljelima. Kampanje i događaji koji se organiziraju tijekom ovog dana pomažu u podizanju svijesti i promicanju suosjećanja.

Potpora zajednici

Zajednica oboljelih od psorijaze igra ključnu ulogu u međusobnoj potpori. Razmjena iskustava, savjeta o liječenju i emocionalna potpora često su neophodni za osobe koje žive s ovom bolešću. Organizacije i udruge posvećene psorijazi često pružaju resurse i informacije kako bi pomogle osobama koje boluju od psorijaze da se osjećaju manje usamljeno i bolje upravljaju svojim stanjem.

Napredak u liječenju

Svjetski dan psorijaze također pruža priliku za razgovor o dostupnim tretmanima i novim istraživanjima. Znanstvenici i liječnici neprestano rade na razvoju novih terapija, kako bi se olakšali simptomi i poboljšala kvaliteta života oboljelih. Povećanje svijesti o psorijazi također može pomoći u poticanju veće investicije u istraživanja i razvoj novih lijekova.

Svjetski dan psorijaze je prilika da se zajedno obvežemo na potporu osobama koje žive s ovom bolešću, kako bi se osiguralo da imaju pristup potrebnim resursima, liječenju i potpori koja im je potrebna. Samo zajedno možemo razbiti stigmu, educirati javnost i osnažiti one koji žive s psorijazom da žive pun i sretan život, unatoč izazovima s kojima se suočavaju.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo FBiH

Povezane objave

Back to top button