BIHSVIJETVIJESTI

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu obilježava se 28. aprila, to je prilika da naglasimo koliko je radno mjesto sa svojim karakteristikama važno za očuvanje tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije radno mjesto je mjesto je na kojem svi zajedno rade na postizanju dogovorene vizije za zdravlje i dobrobit zaposlenika i zajednice. Ono omogućuje zaposlenicima fizičke, psihološke, socijalne i organizacijske uvjete koji štite i promiču zdravlje i sigurnost. Omogućuje zaposlenicima da povećaju kontrolu nad vlastitim zdravljem i poboljšaju ga te postanu energičniji, pozitivniji i zadovoljniji.

Kako prosječna osoba na svom radnom mjestu provede trećinu dana, radno mjesto predstavlja važan kontekst za promicanje zdravlja.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sa saradnicima je, povodom obilježavanja 28. aprila Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, posjetio ovlaštenu organizaciju za obavljanje stručnih poslova iz oblasti zaštite na radu ZEP-ING d.o.o. za zaštitu i protivpožarni inženjering Tuzla, gdje se upoznao s kadrovskim i tehničkim kapacitetima, kao i stručnim poslovima koje obavlja ova ovlaštena organizacija iz oblasti zaštite na radu.
Ta i još 16 ovlaštenih organizacija u FBiH bave se, između ostalog, procjenom rizika na radnom mjestu, postupkom skraćivanja radnog vremena kod poslodavaca, osposobljavanjem radnika za siguran rad, periodičnim pregledima i ispitivanjima fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti i mikroklime u radnim i pomoćnim prostorijama, ispitivanjima sredstava za rad, sredstava i opreme lične zaštite, električnih i gromobranskih instalacija na objektima na kojima se primjenjuju mjere zaštite na radu.

Delić je posjetio i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, gdje se upoznao sa kadrovskim i organizacionim kapacitetima te obrazovne ustanove, a posebno u pogledu studijskog programa zaštite na radu koji se izvodi na ovom fakultetu.

Tehnološki fakultet je u okviru posjete upriličio druženje sa nastavnim osobljem i studentima, s ciljem ukazivanja na značaj zaštite na radu u Federaciji Bosne i Hercegovine, te obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu.

– U kontekstu ovog datuma, važno je istaknuti značaj reforme u oblasti zaštite na radu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Donošenjem novog Zakona o zaštiti na radu, koji je usklađen s modernim zakonima iz ove oblasti, sistem pravila osigurava prevenciju povreda na radu, profesionalnih oboljenja i drugih oboljenja u vezi sa radom – kazao je Delić.

Dodao je i da je fokus ovog zakona na provođenju preventivnih mjera kako bi se smanjili rizici na radu. U skladu s tim, kako je kazao, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike kontinuirano radi na promociji i unapređenju zaštite na radu i uvjeta rada, s ciljem zaštite i unapređenja sigurnosti i zdravlja na radu svih radnika.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve relevantne aktere da zajedno nastave sa aktivnostima koje se odnose na provođenje i unapređenje mjera zaštite na radu, kako bi se postigla prevencija povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom.

Međunarodna organizacija rada proglasila je 28. april Svjetskim danom sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava i kao dan sjećanja na stradale i povrijeđene radnike.

Cilj obilježavanja tog dana je odavanje počasti žrtvama povreda na radu i profesionalnih bolesti, unapređenje zaštite na radu i smanjenje broja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi s radom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Povezane objave

Back to top button