Svjetski dan srca: Srčani udari sve češći kod mladih u BiH

Svjetski dan srca obilježava se  29.septembra. Svake godine, 17.5 miliona ljudi širom svijeta prijevremeno umire od neke od bolesti srca i krvnih sudova (KVB) među kojima dominira srčani i moždani udar. Bolesti srca i krvnih sudova predstvaljaju vodeći uzrok smrtnosti i ako se ne poduzmu efikasnije intervencije očekuje se da će do 2030. godine broj smrti porasti do 23 miliona godišnje.

Kardiovaskularna oboljenja usko su povezana i sa dijabetisom. Tim povodom za Radio Ilijaš govorila je Alma Dervišbegović predstavnica Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo.

„Naše udruženje će s pažnjom ispratiti obilježavanje i Svjetkog dana srca. Nažalost posljedica neregulisanog  šećera u krvi su promjene na krvnim sudovima i na srcu. Vrlo je bitno da se često kontroliše krvni pritisak. Trebamo svi sebi postaviti pitanje: Kada smo zadnji put izmjerili krvni pritisak? Koliko iznose te vrijednosti i koje su dozvoljene u kojoj životnoj dobi? Kolika je vrijednost masnoće u krvi, holesterola, itd.? Ako neko puši savjet je da prestane pušiti jer je to najbolje što neko može učiniti za sebe. Da li kako obraćamo pažnju na skrivene soli u nekim prozovodima. Jer sve to utiče na naš život. Ovim datumom želimo  skrenuti pažnju na to šta jedemo, koliko jedemo, kakvim stilom života živimo. Važno je da razvijamo zdrave stilove života.

Udruženje dijabetičara KS već 23 godine obilježava ovaj datum i izdajemo naš časopis „Bolji život“ informativna revija za dijabetičare. Ovaj broj je posvećen temi kardiovaskularnog zdravlja, bolesti i očuvanje zdravlja srca. Zahvaljujući načelniku općine Ilijaš Akifu Fazliću i njegovim saradnicima za podršku izdavanja i štampanja časopisa. Najviše nas raduje da ćemo časopis dostaviti na kućne adrese naših dijabetičara. Naši sugrađani iz udaljenih područja nisu uvijek u prilici da dođu i preuzmu, ali ćemo mi olakšati i dostaviti im putem pošte“, istakla je Dervišbegović.

Udruženje dijabetičara KS slušateljima Radio Ilijaša poklonilo je tri aparata za mjerenje šećera u krvi povodom Svjetskog dana srca.

Loši životni stilovi u kojima dominiraju upotreba alkohola i cigareta, uz prekomjerno zagađenje zraka, osnovni su uzroci nastanka problema u kardiovaskularnom sistemu kod mladih osoba u Bosni i Hercegovini.

Stručnjaci upozoravaju i na sve učestaliju pojavu srčanih udara kod ove populacije, upućujući apel na važnost usvajanja zdravih navika u cilju prevencije fatalnih ishoda.

Srčani udar se nalazi među vodećim uzrocima smrti i invaliditeta u svijetu, ali i Bosni i Hercegovini, a među bolestima kardiovaskularnog sistema navode se još i poremećaji srčanog ritma, zatajenje srca i bolesti srčanih zalistaka.

Prethodni članakUspješna akcija darivanja krvi
Naredni članakKS – Stipendije talentiranim učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja