Počevši od 2018. godine, 23. septembar se obilježava kao Svjetski dan znakovnih jezika, u znak podsjećanja na datum kada je 1951. godine formirana Svjetska federacija gluhih osoba.

Prema podacima te organizacije, u svijetu danas živi više od 72 miliona gluhih i nagluhih osoba. Preko 80 posto njih živi u zemljama u razvoju.Oni koriste ukupno oko 300 znakovnih jezika, a ustanovljen je i međunarodni znakovni jezik, koji ove osobe koriste na međunarodnim susretima, putovanjima, druženjima.
Značaj znakovnih jezika izuzetno je veliki, ali nije poznato koliko ih tačno postoji. Smatra se da jedan od najranijih pisanih zapisa o znakovnom jeziku potiče iz 15. stoljeća prije nove ere.

Znakovni jezik jeste osnovno sredstvo sporazumijevanja za osobe oštećenog sluha, prije svega za gluhe osobe ali, ukoliko želimo maksimalno poštovati sva njihova prava i, generalno, biti inkluzivno društvo, moramo svi kao pojedinci učiniti malo više ka tome da se osposobimo za pravilnu komunikaciju sa ravnopravnim članovima naše zajednice.

UN su proglasile ovaj dan zbog podizanja svijesti o značaju znakovnog jezika za potpuno ostvarenje ljudskih prava osoba, koje su gluve. 

Share.

Comments are closed.