ILIJAŠKULTURA

Svjetski filmski hitovi stižu u savremeno Kino Ilijaš: Projekcije četvrtkom, petkom i subotom

Kino dvorana Ilijaš krajem ove sedmice ulazi u novu modernizovanu eru kontinuiranih projekcija domaćih i svjetskih filmskih hitova. Fadila Fazlić,  stručna saradnica za kulturu u JU Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš,  ističe da je konačno došlo do realizacije projekta na kojem se radilo već duže vrijeme.

„Radi se o projektu koji obuhvata petnaest kina i on već traje godinu i po dana. Iskoristila bih priliku,  prije svega,  da se zahvalim Fondaciji za kinematografiju koja je pokrenula ovaj projekat. Oni su objavili javni poziv, mi smo se oglasili na taj poziv pismom namjere i tako je sve počelo, da bi danas imali modernizovano digitalno kino.  Sada posjedujemo opremu za projekcije filmova snimanih najnovijim tehnikama. Svi naši sugrađani, ali i ljudi iz susjednih općina koje nemaju ovakve kino dvorane, imat će priliku uživati u projekcijama“.

 Fazlić smatra da su nažalost, kulturni događaji općenito u Ilijašu slabo posjećeni pa i projekcije filmova. Modernizacijom kino opreme, iskazuje nadu da će se praksa promijeniti.

„Između ostalog,  ja tu pojavu pravdam činjenicom da se mi nalazimo jako blizu Sarajeva i da svi naši sugrađani često putuju tamo te iskoriste priliku da usput pogledaju film ili možda predstavu isl. Koristim priliku da pozovem sve Ilijašane da nas posjete i u svom gradu pogledaju najnovije filmove, po povoljnijim cijenama ulaznica nego što je to u drugim kinima. U četvrtak u 19 sati biće prikazan film „Barbie“ ovogodišnji svjetski ljetni hit za kojeg su svi već čuli, a koji će zbog svoje popularnosti  biti na rasporedu također u petak u istom terminu.  Subota je rezervisana za film „Moje Grčko vjenčanje 3“  sa početkom u 19 sati. Istog dana u 12 sati za naše mališane smo pripremili film „Richard roda 2“, najavila je Fazlić.

Podsjetimo, projekat digitalizacije kino sale ukupne vrijednosti 218 hiljada KM finansirali su Općina Ilijaš i Fondacija za kinematografiju FBiH sa po 50 posto.

Cijene ulaznica će biti redovne i iznosiće 5 KM, a za dječije predstave 4 KM.

Filmske projekcije u kino sali Ilijaš održavat će se četvrtkom, petkom i subotom.

 

 

Povezane objave

Back to top button