Tabuti posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN) u julu 1995. godine iz preduzeća ”Gradska groblja” u Visokom, u centralnoj BiH, dovezeni su do Potočara, kod Srebrenice gdje će 11. jula biti obavljena kolektivna dženaza i ukop.

Tabuti s posmrtnim ostacima 19 identifitikovanih žrtava genocida u Srebrenici ispraćeni su danas oko podneva ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Na ispraćaju su, uz veliki broj građana koji su došli da odaju počast žrtvama koje će 11. jula biti ukopane u Potočarima kod Srebrenice, prisustvovale i brojne osobe iz političkog i javnog života BiH.

U Potočarima kod Srebrenice 11. jula biće ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine.

Do sada su u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopani posmrtni ostaci 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

Ove godine će biti ukopana i jedna žena, Zilha Delić koja je imala 24 godine, a najstarija žrtva kojoj će biti klanjana dženaza je Husein Kurbašić koji je u vrijeme genocida imao 63 godine.

Izvor: RSE

Share.

Comments are closed.