BIHVIJESTI

Takmičari i takmičarke iz BiH osvojili 29 medalja i jednu počasnu medalju na Međunarodnoj STEM olimpijadi u Parizu

Takmičari i takmičarke iz Bosne i Hercegovine osvojili su 29 medalja i jednu počasnu medalju na Međunarodnoj STEM olimpijadi održanoj u Parizu.

Iz Kantona Sarajevo našu zemlju predstavljalo je 20 učenika iz Prve bošnjačke gimnazije, Druge gimnazije i Katoličkog školskog centra Sv.Josip – opće realne gimnazije. Zlatne medalje osvojili su: Faruk Ibrahimović (kodiranje), Benjamin Mujkić (kodiranje), Haris Torlak (nauka), Deni Bezdrob (nauka), Benjamin Đozić (nauka), Sarah Jance (nauka), Erna Srna (nauka), Ammar Pašanović (nauka), Adian Krivić (matematika), Nađa Hadžiabdić (matematika) Annur Mešić (matematika), Azra Planja (matematika), Annur Mešić (nauka), Latif Abazi (nauka), Maximillian Aaron Jelačić (nauka) i ekipna (Do it yourself): Bilal Avdibašić, Azra Planja i Sukejna Hodžić.Srebrne medalje osvojili su: Maša Mlinarević (nauka), Merjema Ljubović (nauka), Benjamin Đozić (matematika), Erna Srna (matematika), Bilal Avdibašić (matematika), Tarik Lokmić (matematika), Latif Abazi (matematika), Azra Planja (nauka), Sukejna Hodžić (nauka).Bronzane medalje osvojili su: Ammar Pašanović (matematika), Selina Bošnjaković (matematika i nauka) i Maximilian Aaron Jelačić (matematika).

Da su mladi i uspješni Ilijašani i Ilijašanke jedni od najboljih ambasadora naše općine, potvrđuju i zavidni rezultati koje postižu na domaćim ali i međunarodnim tamičenjima.

Na Europskoj olimpijadi iz informatike za djevojke, koja je održana od 15. do 21. jula 2023. godine u Lundu (Švedska), naša Ines Jozić učestvovala je kao jedna od predstavnica tima Bosne i Hercegovine, gdje je ostvarila zapažene rezultate. Ines je učenica Druge gimnazije u Sarajevo te stipendistkinja Općine Ilijaš za nadarene učenike/ce. Na Europskoj olimpijadi iz informatike učešće je uzelo 186 djevojaka iz 51 zemlje.

Na Međunarodnoj STEM olimpijadi, koja je održana od 18. – 23.  jula 2023. godine u Parizu, (Francuska), Sukejna Hodžić činila je tim iz Bosne i Hercegovine. U kategoriji (Do It Yourself) – ekipno Sukejna je osvojila zlatnu medalju, dok je u kategoriji Nauka ostvarila drugo mjesto i srebrenu medalju. Sukejna, koja je učenica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu i stipendistkinja Općine Ilijaš za nadarene učenike/ce, iz Pariza je donijela i Počasnu medalju iz Matematike. Na STEM olimpijadi je učestvovalo 440 takmičara iz 22 zemlje. Općina Ilijaš je putem Transfera za mobilnost mladih finansijski podržala učešće Sukejne Hodžić na STEM Olimpijadi u Parizu.

Općinski načelnik Akif Fazlić upućuje iskrene čestitke našim uspješnim i perspektivnim učenicama, njihovim roditeljima i nastavnicima.

 

Povezane objave

Back to top button