ILIJAŠSPORTVIJESTI

Takmičenje u sportskom aviomodelarstvu internacionalni „Sarajevo kup“ u Sportskoj dvorani Ilijaš

U organizaciji Aerokluba „Krila Sarajeva“ danas se u Ilijašu održava internacionalni „Sarajevo kup“ u aviomodelarstvu, u modelima F1-R po kategoriji svjetske federacije, modeli do 1 gram.

Alen Halak, direktor Aerokluba „Krila Sarajeva“ kazao nam je nešto više o ovogodišnjem takmičenju.

-Svaki takmičar ima pravo da pet startova napravi, dva najbolja starta se boduju. Inače, ovakva takmičenja se organizuju sa malim brojem takmičara zato što nije moguće u dvoranama s kojima mi raspolažemo da prisustvuje veliki broj takmičara. Trenutno imamo takmičare iz BiH, Hrvatske i Srbije, očekujemo da će učestvovati oko 20 takmičara što je maksimalan broj takmičara za ovu dvoranu, objasnio je Halak.

Aeromodelarstvo u BiH postoji više od 100 godine.

Sljedeće godine slavi se 100 godina prvog aerokluba, dakle vazduhoplovnog sporta kao organizovane djelatnosti.  Prvi klub je osnovan za vrijeme kraljevine Jugoslavije. Osim aviomodelarstva, kod nas su najviše zastupljeni paraglajding, jedriličarstvo, padobranstvo i letenje motornim avionima. Vazduhoplovni savez BiH  provodi takmičenja, državna prvenstva i nastupe reprezentacije, kao i u svim drugim sportovima, u ove četiri nabrojane kategorije. Aviomodelarstvo ima više kategorija, ovo su dvoranski modeli danas, a imamo takmičenja i na velikim otvorenim plohama gdje može učestvovati i 100 takmičara. Dvoranska takmičenja sa malim brojem ljudi smatraju se vrhunskim aeromodelarstvom kojom se samo mali dio onih koji su cijeli život posvetili tome  mogu baviti, kazao je Halak za Radio Ilijaš.

Aviomodelarstvo je pojedinačni sport, tako da se ekipa Kluba ili Reprezentacija sastoji od pojedinaca. Procjenjuje se da postoji više od milion ljubitelja ovoga sporta širom svijeta. Sada postoje mnoge kategorije aviomodela, bilo da se radi o avionima, hidroavionima, jedrilicama, helikopterima i raketnim modelima.

Aeroklub “Krila Sarajeva” osnovan je  sa ciljem da omogući djeci, mladima i građanima Sarajeva da se bave aerosportovima (aviomodelarstvom, jedriličarstvom, letenjem na sportskim avionima, padobranstvom i paraglajdingom).

Povezane objave

Back to top button