Torte od pelena – hobi sestara Merjeme i Mebrure koji uvećava dječiju i roditeljsku radost

Ljubav dvije sestre, ulaganje energije i vremena  u zajednički hobi, uvijek donosi kvalitetnu ideju ali i dodatnu zaradu. Mebrura Smajlović-Ćutuk i Merjema Starhonić su primjer sestrinske ljubavi, koje vrijedno i predano rade na izradi torti od pelena. Prvobitno su pravile poklone  prijateljima, a nakon toga, hobi je prerastao u mali biznis ove dvije kreativne dame.

Merjema i Mebrura

Mebrura živi u Ilijašu, po zanimanju je doktorica veterinarske medicine. Njena starija sestra,  Merjema, živi u Sarajevu, svršenica je Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, i trenutno je zaposlena kao računovođa. Vrijedne sestre su majke po dvije djevojčice. Kako ističu, najveći motiv za izradom torti od pelena upravo su njihove kćerke. Merjema je senzibilnija  za lijepo pakovanje  poklona, dok Mebrura više energije ulaže u marketing, komunikaciju sa mušterijama ali i izradi drugih poklona.

Merjema Starhonić

„To sam često radila za svoje roditelje i prijatelje. Kada bih pripremala poklone za svoje prijateljice koje su postale majke, razmišljala sam kako da obradujem prijateljice na orginalan način sa poklonom za bebe. Prije nekih osam godina, počela sam praviti prve torte sa proizvodima za bebe. U tom poklonu su obično pelene umotane u trakice i vesele boje. Svi su bili oduševljeni poklonima. U suštini to je nešto što je i najkorisnije za svaku majku i bebu”, kazala je Merjema.

U vremenu pandemije korona virusa, sestre Merjema i Mebrura su došle na ideju da aktivno pokrenu pravljenje torti od pelena za bebe.  Mebrura je izradila  fb i instagram stranicu NeSa baby – Torte od pelena, na kojima je objavila i prve fotografije.

Mebrura Smajlović – Ćutuk

„Prvih par dana u izolaciji sam se liječila od virusa korona. Moja porodica je imala 20 slobodnih dana. Hvala Bogu, u prvim danima izolacije smo se oporavili. Nakon toga sam imala slobodnog vremena i priču sa tortama za bebe sam intenzivirala. Rekla sam sestri da mi pošalje sve fotografije koje imamo i to sam predstavila na društvenim mrežama. Svaka izrada torte kreće od ideje. Najviše posla uradi Merjema. Svaki kupac kaže šta želi i trudimo se da takav proizvod i dobije. Vrlo često nam kupci kažu okvirno budžet i obično boje koje žele“, istakla je Mebrura.

 Najbitniji segment u izradi torte je nabavka proizvoda za bebe. Pored pelena, u tortama su peškiri, maramice za bebe, rukavice, igračke, flašice, kupke, siperi, trakice za djevojčice, itd.

„Ako radite srcem, dolazi i dobra ideja. Kada završimo tortu, pošaljemo kupcu prije isporuke, ukoliko žele korekciju, i to uradimo. Sve zavisi od budžeta kupca. Najjeftinija jednospratna torta je 35 KM, i sve zavisi od proizvoda koje kupci žele. Imale smo narudžbu i do 150-200 KM“, kazala je Merjema.

Pored torti od proizvoda za bebe, Mebrurin i Merjemin brat i snaha su preporučili da se izrađuju pokloni i za stariju djecu. Pored toga Mebrura je u završnoj fazi priprema i poklona za starije članove porodice, sa domaćim proizvodima.

„Došle smo na ideju da pravimo kinder jaje za odrasliju djecu. Međutim, potraga za orginalnim oblikom kinder jajeta je trajala malo duže. Tražila sam gdje nabaviti kinder jaje od stiropora u Sarajevu, nakon toga u BiH. I dobila sam uglavnom isti odgovor da ne proizvode te oblike u BiH. Kinder jaje od stiropora sam našla van BiH, zahvaljujući rodbini. Nabavile smo identičan oblik koji sam, nakon mnogobrojnih metoda bojenja, došla do željenog izgleda. Svako kinder jaje bude i personalizirano sa imenom djeteta, koje napunimo kinder proizvodima i drvenim slovima imena djeteta. Također u kinder jajetu bude i igračka iznenađenje kao i u orginalnom. Također, izrađujemo Minnie i Micky kugle koje napunimo slatkišima. To je zaista nešto čemu se obraduje svako dijete. Kinder jaje košta 60 KM a cijena Minnie ili Micky kugle košta 40 KM“, kazala je Mebrura.

„Odlučile smo se da izrađujemo i orginilane poklone za starije članove porodice. U fokusu izrade takvih poklona preferirat ćemo proizvode 387, odnosno domaće proizvode. Kugle će biti izrađene motivima bosanskog ćilima a unutra će biti proizvodi poput kafe zlatne džezve, bosanskih lokuma itd. To ćemo uskoro objaviti na našoj fb i instagram stranici“, kazala je Mebrura.

Ove dvije sestre ističu da je vrijeme najvaćniji resurs i da ga treba iskoristiti na najbolji mogući način.

„Trenutno sam kući sa dvije male djevojčice. Svaka mama koja ima djecu zna koliko je to zaposlena žena. Pored toga željela sam da imam još neku obavezu a i dodatnu zaradu za svoju porodicu. Ovo je moj bijeg od svakodnevnice, ispunjava me i nadam se da će sve ovo ići, ako Bog da, uzlaznom putanjom“, kazala je Mebrura.

 „Kroz naš rad iskazujemo ljubav prema mališanima. Tako  iskazujemo i svoju kreativnost a u konačnici obradujemo i druge“, kazala je Merjema.

Sestre Mebrura i Merjema su, kako kažu, karakterno potpuno drugačije  ali se odlično nadopunjuju  što pokazuje i njihov  zajednički rad u izradi torti za bebe i  MAXI kugli.  Puno uspjeha i sreće u privatnom i poslovnom životu želimo ovim sjajnim damama.

Informacije o proivodima možete pronaći na instragram i FB stranici:

https://www.facebook.com/torteodpelenaNeSa

Prethodni članakVremenska prognoza za naredne dane u BiH
Naredni članakKNJIGA SEDMICE: „Cafe Nostalgija“ Mile Stojića