ILIJAŠ

Tradicionalni prijem za članove šehidskih porodica

Povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama i Dana šehida u Biznis centru je upriličen tradicionalni prijem i podjela hedija za 20 članova šehidskih porodica sa područja općine Ilijaš. Prijem je organizovala Općina Ilijaš u saradnji sa Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš.

Prijemu su prisustvovali pomoćnik načelnika u službi za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Edina Genjac i članovi Udruženja.

Predsjednica Udruženja Edina Genjac zahvalila je općinskom načelniku na organizaciji tradicionalnog prijema.

“Porodice šehida najbolje znaju da su praznici poput predstojećeg Bajrama najteži trenuci u našim životima jer nam tada i najviše nedostaju naši najmiliji. Isto tako, znamo da nijedna hedija ovog svijeta ne može vratiti naše najmilije, ali se svakako ovom prilikom zahvaljujem općinskom načelniku Akifu Fazliću što uspijeva održati tradiciju prijema šehidskih porodica”, kazala je Genjac.

Pomoćnik načelnika Nijaz Spahić također je poselamio prisutne članove šehidskih porodica i zahvalio im se na dolasku.

“Bosna i Hercegovina je nažalost prepuna šehidskih mezarja koja smo dužni posjetiti drugog dana Ramazanskog bajrama, odnosno na Dan šehida. Šehidi su dali najvrijednije što se moglo dati, a to je vlastiti život za odbranu domovine i najmanje što zaslužuju je da ih se sjećamo. To je uistinu naša obaveza i odgovornost. Općina Ilijaš radi na očuvanju tradicije obilježavaja, kako bi buduće generacije znale šta se dogodilo i kako bismo njegovali kulturu sjećanja”, rekao je Spahić.

Članovi porodica šehida i poginulih boraca naglasili su kako im je bitno znati da neko misli na njih i suosjeća se sa njihovim bolom.

Nezira Memić doselila se u Podlogove prije 20 godina. U Srebrenici su joj ubijena dva sina, od 16 i 17 godina i suprug. “Hvala vam što se sjetili i pozvali nas. Rijetkost je da nas se neko sjeti. Ubili su mi 38 članova porodice. Trenutno živim sama, ali hvala Bogu imam i dvije kćerke”, kazala je Nezira.

Hamida Smajlović iz Zapolja, općina Bratunac, izgubila je dva sina. Jedan je imao 17, a drugi 24 godine. “Izgubila sam oko 50 članova uže i šire rodbine. Trenutno živim sama na Vratuši. Zahvaljujem se Općini Ilijaš na ovoj hediji, posebno u predbajramskim danima, kada nam naši najdraži posebno nedostaju“, kazala je Hamida.

Akademija povodom Dana šehida biće upriličena drugog dana Ramazanskog bajrama, u utorak 3. maja u 17 sati, u kino sali Kulturno – spotskog centra Ilijaš, u organizaciji Udruženje porodica šehida i poginulih općine Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button