U Ramazanskom program Radio Ilijaša gostovali su Adis Duraković, predsjednik BZK Preporod Ilijaš i Ahmed Smailbegović, član Hora Preporod.

Bilo je riječi o promociji novog cd-a “Bošnjak”, uspostavljenim saradnjama sa tekstopiscima, interpretatorima, kao i ostalim aktivnostima i planovima.

U susret ramazanu Hor Preporod Ilijaš poklonilo je publici svoj novi album „Bošnjak“. Numera “Bošnjak” snimljena je prema tekstu patriotske i buđenju nacionalnog ponosa i identiteta posveće pjesme velikog pjesnika Muse Ćazima Ćatića.

Snimanje albuma su započeli još 2019. godine, na kom su vrijedno radili. Cilj projekta je promocija kulturnog i vjerskog sadržaja, ali i afirmacija mladih ljudi koji su glavni akteri i nositelji projekta.

-Album „Bošnjak“ sadrži šest novih numera. Za tri numere upriličen je i adekvatan vizuelni identitet. Za aranžman i master zaduženi su vrhunski umjetnici Halid Hajduković i Eldin Huseinbegović, kazao je Duraković za Radio Ilijaš.

Dodaje da je uspostavljena izuzetna saradnja sa hafizom Senadom Podojkom i radom na snimanju ilahije “Gospodaru svih svjetova”, koja će biti nastavljena, a da je gošća na albumu Šaha Isaković, koja sjajno izvodi kasidu “Da je Bosna od dženneta dio”. Album je sjajno prihvaćen kod publike i bit će snimljeni spotovi i za ostale numere koje se na njemu nalaze.

Ahmed je govorio o videospotovima i lokacijama gdje je snimano.

– Videoprodukciju spotova potpisuje ilijaška agencija „Media Control“ . Izazov je bio da snimimo spotove sa ljepotama naše Bosne i Hercegovine. Spotovi su snimani na obroncima planine Bješanice, na Tabiji iznad Sarajeva, u Mostaru, Varešu-Karićima, Ilijašu i Brezi, naveo je Smailbegović.

Usprkos pandemiji, 2020. godina bila je jedna od najaktivnijih za BZK Preporod iako su svoje djelovanje prenijeli na online platformu. Osim snimanja spotova, organizacije tradicionalnog koncerta Veče najljepših ilahija i kasida, upriličene su i tradicionalne tribine i književne večeri posvećene rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću i akademiku Nedžadu Ibrišimoviću. Ti projekti u planu su i u ovoj godini.

Share.

Comments are closed.