Uncategorized

“Tražimo povećanje plata prosvjetnim radnicima, a učenicima da se ne mijenjaju učitelji!”-Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgojaFBiH

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (Sindikat) svim prosvjetnim radnicima čestita Svjetski dan učitelja, koji se kao i prethodnih godina u Kantonu Sarajevo obilježava kao radni nenastavni dan, ali nažalost ne u skladu s kolektivnim ugovorom, što je odgovornost resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo.

Sindikat od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo traži povećanje plata svim radnicima u vrtićima i osnovnim škola te donošenje pravilnika koji će ukinuti praksu da se učenicima stalno mijenjaju učitelji.

Prije više od mjesec dana Kantonalni odbor Sindikata je pokrenuo pregovore za povećanja plata i predložio podzakonske akte prema kojima bi se prosvjetni radnici primali putem konkursnih procedura u maju i junu, a ne u augustu i septembru. Odluke su dostavljene nadležnim organima, a prije 10 dana resorna ministrica je izjavila, citiramo: “U prosvjeti mogu raditi najposvećeniji među nama, najstabilniji i najkompetentniji. Tu ne bi trebalo biti prevelikog odstupanja od zamišljenog kvaliteta. Naravno, i njihov ekonomski status, materijalni status, moramo revidirati u periodu koji je pred nama. Naši odgajatelji i nastavnici moraju imate mogućnosti da žive kvalitetan život.”

Sindikat smatra da bez povećanja plata, osiguranja boljih uslova rada i zaštite života i zdravlja prosvjetnih radnika nema ni kvalitetne reforme obrazovanja.

S tugom i sjetom, minutom šutnje, učenjem Fatihe i svako u skladu sa svojim svjetonazorom, prosvjetni radnici u FBiH će se tačno u 12:00 sati 5.10.2021. godine, sjetiti svojih kolega i kolegica koji su tokom pandemije COVID-19 izgubili svoje živote.

Povezane objave

Back to top button