MAGAZIN

Turisti i gosti iz 90 država svijeta ove godine posjetili Sarajevo

Prema posljednjem statističkom izvještaju, koji obuhvata deset mjeseci 2023. godine, broj turističkih posjeta Sarajevu je povećan za 36 posto i blizu 26 posto je više noćenja u odnosu na isti period 2022. godine. Turisti i gosti iz 90 država svijeta posjetili su Sarajevo.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić je naveo da su turistička kretanja tokom 2023. godine pozitivna jer je bilo više dolazaka i noćenja turista nego proteklih godina.

“Najveća koncentacija turista u KS i ove godine zabilježena je za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala kada smo oborili prethodne rekorde uz povećanje za oko 34 posto više  dolazaka u odnosu na 2022. godinu, te čak 47,5 posto više u odnosu na 2019. godinu. Također, povećan je i broj noćenja za oko 35 posto u odnosu na 2022. godinu, te 52 posto u odnosu na 2019. godinu”, kazao je Fazlagić.

Shodno turističkom rastu, očekuje da će i do kraja 2023. godine biti nastavljen trend pozitivnih statističkih kretanja te da će Sarajevo i ove zime biti omiljena turistička destinacija brojnim turistima.

Tokom ove godine najviše posjeta zabilježili su turisti iz: Turske, Hrvatske, Saudijske Arabije, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Austrije…

“Prema ranijim statističkim podacima najbrojniji gosti tokom božićnih i novogodišnjih praznika su turisti iz regije, bh. dijaspore, ali i svih dijelova svijeta. Bilježimo dolaske iz više od 90 država svijeta”, istakao je Fazlagić.

Na naše veliko zadovoljstvo, dodao je, turistička destinacija Kanton Sarajevo ima izuzetno dobre ocjene turista, s različitih aspekata ponude, u smislu da se radi o destinaciji koja nudi raznolik sadržaj, bogatu kulturu i historiju, oudoor ponudu, gastronomiju, odličan odnos kvaliteta turističke usluge i cijena, te druge jedinstvene sadržaje koji su privlačni turistima.

Na pitanje kakva je saradnja nadležnih institucija sa Turističkom zajednicom KS, Kantona, Grada, općina, odnosno, turističkih radnika kada su u pitanju organizacija i pripreme za predstojeću zimsku turističku sezonu, konkretno doček Nove 2024.godine, Fazlagić je kazao da je Turistička zajednica partner svim institucijama.

Tradicionalno, kazao je, Turistička zajednica KS partner je projekta novogodišnjeg dočeka u Sarajevu koji organizira Grad Sarajevo.

Podsjetio je na spektakularne dočeke uz vrhunske domaće i regionalne muzičare koji su prije nekoliko godina obarali rekorde posjećenosti a navedenim sadržajima Sarajevo je pozicionirano kao novogodišnji centar regije.

“I ove godine dio smo projekta organizacije dočeka Nove godine. Imamo dobru koordinaciju tokom cijele godine, a posebno prilikom organizacije zajedničkih projekata. Također, putem javnog poziva Sarajevo Winter Fest podržavamo brojne projekte koji će se dešavati u zimskom periodu te će obogatiti turističku ponudu i sigurno biti razlog više za dolazak u Kanton Sarajevo, a koje ćemo realizirati u saradnji s drugim općinama, organizacijama i kompanijama”, naglasio je Fazlagić.

Od blizu 30 podržanih projekata, izdvojio je Festival svjetla u Zemaljskom muzeju, niz događaja povodom obilježavanja 40 godina od održavanja Olimpijade u Sarajevu, Zimsku priču, Zimsku čaroliju u Narodnom pozorištu Sarajevo, Sarajevo Creative Summit, Hoću Sarajevo noću “Ice disco”,  Međunarodni festival dječije umjetnosti “Kids star” i slično.

Fazlagić vjeruje da ima dovoljno dobrog sadržaja i povoda za dolazak u Sarajevo tokom predstojeće zime.

Izvor: FENA

Povezane objave

Back to top button