Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv dvojice osumnjičenih za ubistvo 20 Bošnjaka u Ilijašu

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Marinka Vidovića (64) iz Sarajeva i Pere Vujovića (52), također iz Sarajeva zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Optuženi se terete da su tokom agresije na BiH, optuženi Vidović u svojstvu komandanta, a optuženi Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, tokom juna 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

“Optuženi se terete da su dana 5. juna 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i lišavanje slobode civilnog stanovništva, koje nije uspjelo pobjeći, a koje je nakon toga pod prijetnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće, gdje su dvojica optuženih, osobno i izravno, zajedno sa još najmanje 5 pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili dvadeset civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr. među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dvije osobe”, navedeno je u optužnici.

U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila, zarobljeno svo preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i djeca, koji su odvedeni u prisilno zatočenje u mjestu Podlugovi.

Navode optužnice, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, među kojima jedan svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, 2 stručna vještaka sudsko-medicinske struke, prilaganjem izjava preminulih svjedoka, te svjedočenjem oštećenih članova porodica ubijenih, kao i prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo-Zločin protiv čovječnosti.

Izvor: Klix

Prethodni članakPoziv za dodjelu 600 hiljada KM za unapređenje zaštite i sigurnosti na radu u sektoru poljoprivrede
Naredni članakSindikalna potrošačka korpa za novembar 2022. godine iznosi 2.986,85 KM