BIHVIJESTI

Tuzla: Godišnjica zločina na Tuzlanskoj kapiji

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja, te komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas je obilježena 23. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji, mjestu na kojem je 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubijena 71 mlada osoba, a ranjene 124.

Vijence su položili članovi porodica žrtava, predstavnici izvršne i zakonodavne FBiH, Tuzlanskog konatona i gradske vlasti Tuzle, predstavnici vjerskih zajednica, političkih partija, mnogobrojnih udruženja i građani.

Prije 23 godine, na današnji dan,  na poznatom tuzlanskom šetalištu okupio se veliki broj ljudi, uglavnom mladih. Uz kafu i razgovor željeli su okončati još jedan ratni dan. A onda je odjeknula eksplozija. Najmlađa žrtva “Kapije” imala je samo tri godine.

Porodice stradalih na Kapiji i ove godine su se prisjetiti svojih najtežih trenutaka u životu, trenutka kada su ostali bez svojih najdražih. Iz godine u godinu oni ističu kako teško podnose nepravdu, jer je odgovorni za ratni zločin u kome su stradala njihova djeca, Novak Đukić, izbjegao kaznu.

“Pitanje je koliko ćemo uspjeti tu nepravdu i bol još da izdržimo”, govorio je prošle godine Hilmo Bučuk, koji je 25. maja 1995. godine izgubio kćerku Lejlu.

Novak Đukić nedostupan vlastima BiH

Za ratni zločin na Kapiji osuđen je oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. On je u junu 2014. godine pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Nakon toga Đukić se apelacijom obratio Ustavnom sudu BiH, a on je tu apelaciju prihvatio i ukinuo pravosnažnu presudu Suda BiH zbog zločina na „Tuzlanskoj kapiji“ 25 maja 1995. godine.

Ustavni sud je ocijenio da je u slučaju koji je vođen protiv Đukića prekršena Evropska povelja o ljudskim pravima, pošto mu je suđeno prema Kaznenom zakonu BiH, donijetom 2003. godine, a ne prema Kaznenom zakonu SFRJ, koji je morao da bude relevantan.

Đukić je do novog suđenja pušten na slobodu, ali je odmah, kako je navedeno, zbog liječenja, otišao u Srbiju i nikada se nije vratio. Iako je za njim raspisana potjernica, on ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

BiH ne pristaje na reviziju postupka

On bi kaznu mogao da služi i u Srbiji, jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH. To do sada nije učinjeno.

Iz Srbije je od Suda BiH zatraženo da počne proces revizije presude, zbog, kako tvrde, novih nalaza vještaka prema kojima granata, navodno, nije ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske.

Sud BiH je kategorički odbio reviziju, tvrdeći da je situacija potpuno jasna i da su vrhunski balistički stručnjaci utvrdili da je smrtonosna granata, koja je izazvala smrt tuzlanske mladosti, stigla sa teritorije pod kontrolom VRS-a.

Povezane objave

Back to top button