VIJESTI

Tuzlanska kapija: 28 godina bol ne jenjava

Sat prije podneva na tuzlanskoj Kapiji započelo je komemorativno obilježavanje 25. maja dana kada su 1995. godine od granate ispaljene s položaja Vojske RS na tom mjestu ubijeni 71 mladić i djevojka, a preko stotinu teže ili lakše ranjeno.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je kako prolazi još jedna godišnjica, a da odgovorni za ovaj monstruozni zločin nisu završili pred licem pravde.

“Evo 28 godina nakon zločina, nakon pravosnažne presude, izvršioc i ratni zločinci za koje se intimno pitam kako mogu zaspati, kakva je njihova savjest, nisu isporučeni pred lice pravde. Kamo sreće da agresije i rata na BiH nikada nije bilo i da nije bilo ovih zločina. Nažalost, oni su se desili i kada su se desili izvršioci moraju odgovarati i po ljudskim i božijim pravima. I što se prije suočimo sa istinom, što prije one što su ovo uradili izvedemo pred lice pravde, veća nam je šansa da se okrenemo budućnosti i da žrtvama osiguramo smiraj i njihovim porodicama konačno neku satisfakciju. Dočekali smo prvi put da u Federaciji BiH imamo Dan žalosti, a ja smatram da će doći vrijeme kada ćemo ovakve datume shvatati kao dan žalosti u cijeloj zemlji”, rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je s delegacijom Vlade FBiH položio cvijeće i odao poštu ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

Potpredsjednici Federacije BiH Refik Lendo i Igor Stojanović također su položili vijence i odali poštu, a s generalskog aspekta o masakru na Kapiji govorio je Refik Lendo.

“Nažalost tako nešto nije zabilježeno i to pravi general nikada ne bi naredio. To je zločinac koji je naredio zločin. Ovo je u historiji Bosne i Hercegovine, pa mogu reći i Evrope gdje su zločinci napravili ovakav zločin, a onda jedan dio te zajednice RS i države Srbije kriju tog zločinca. To je najveći problem, ja mogu danas reći, srpskog naroda koji s jedne i s druge strane Drine još uvijek kriju ratne zločince i pokušavaju ovdje nama neku sramotu da pokažu ili dokažu da smo sami sebe ubijali”, rekao je Lendo.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović ističe kako je Kapija, u smislu zaštite ratnih zločinaca u Srbiji, naša sramota koju u narednim godinama treba ispraviti. “Ja sam ovdje prvo kao čovjek, kao Vojin Mijatović iz Banja Luke, i moja uloga je da što više ljudi u BiH njeguje sjećanje na žrtve agresije na BiH, od istine ne smijemo i ne možemo pobjeći. Svaka bol žrtava na Kapiji je i moja bol tako da zločinci moraju odgavarati bez obzira iz kojeg naroda dolazili. Jednom tu knjigu moramo zatvoriti, a ostaviti sjećanje na žrtve jer to je obaveza moje, ali i budućih generacija”, poručio je Mijatović.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić naveo je kako je Vlada TK u okviru svojih nadležosti uvrstila Kapiju u školske udžbenike jer ranije generacije o zločinu na Kapiji nisu učile ništa.

“Danas živimo u vremenu u kojem svi govore da živimo u slobodnom društvu u kojem se vrednuju slobode i kada smatramo da živi vladavina prava, na ovom slučaju, nažalost, vidimo da to nije tako. Da nam susjedska država, čiji je bio nesumnjiv utjecaj na sve ovo što nam se desilo, i dalje štiti tu ideologiju 90-tih, štiti one koji su odgovorni i mi, najmanje što možemo uraditi je pozivati da kazne one koji su ovakve zločine uradili”, kazao je premijer Halilagić.

Komemorativno obilježavanje 28. godišnjice bit će okončano večeras u 20.55 kada će se oglasiti sirene u znak sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost.

Još jutros je polaganjem vijenaca i cvijeća, odavanjem pošte u Aleji mladosti, počelo komemorativno obilježavanje 28. godišnjice masakra na tuzlanskoj Kapiji kada je u eksploziji granate ispaljene sa položaja Vojske RS na Ozrenu 25. maja 1995. godine ubijen 71 mladić i djevojka, a više od stotinu građana i građanki teže ili lakše ranjeno.

Prvi u Aleju mladosti, još u osvit zore, stizali su roditelji, braća, sestre, rodbina… ubijene tuzlanske mladosti. Željeli su izbjeći gužvu i razgovore jer, kako ističu, ne vjeruju da će živi dočekati zadovoljenje pravde za ubijenu tuzlansku mladost.

“Dvadeset i osam godina je prošlo, sada bih imala unučad. Šta ću? A sve ista priča, svake godine i nikad ništa. Ja kažem bježat ću od novinara, od svega, eto. Ne može se, ne može se… Ne znam više šta da ti kaže,“, kaže Nedžiba Memić, koja je u masakru izgubila kćerku Edisu, ali i mezar njene najbolje drugarice Amire Mehinović, čiji su roditelji preminuli, a brat poginuo na Igmanu te je Nedžiba sama sebi dala obećanje da će dok je živa obilaziti i održavati mezare najboljih drugarica,

Od prošlog 25. maja među živima nije Arif Ahmetašević, otac ubijene Edine i zbog toga je za njegovog sina Edina današnji 25. maj izuzetno težak dan.

“Ne znam šta da kažem 28 godina poslije. Sve je teže i teže. Teško mi je u ovom trenutku išta da kažem, pogotovo što sada i roditelji odlaze, ostajemo mi, morat ćemo ovako prenositi na mlađe, na mog sina da i on zna šta se dogodilo na Kapiji tog 25. maja 1995. godine. Jednostavno samo da se ne bi zaboravilo“, rekao je Edin Ahmetašević.

Njegovog oca, ali i brojne drugih roditelja, s pijetetom se sjeća Zineta Hidanović, koja ističe kako je svake godine ista priča i da se ništa ne događa da bi se roditeljima olakšala bol i tuga.

“Nego tapkamo u mjestu. Danas ima Zinete, sutra je možda neće biti, nas roditelja pola nema. Ne znam da li će i mene biti do sljedeće godine, ali sramota je da se ništa ne čini po pitanju Kapije. Sramota je isto tako što je visoki sud uradio to što je uradio, sramota je što su smanjili kaznu Novaku Đukiću, što su dozvolili da ide u Srbiju navodno na liječenje, a svi su znali da ima dvojno državljanstvo. Svi su znali da se tamo njemu neće ni suditi zaista ne znam da li neko misli koliko nas boli takav postupak vlasti prema nama“, kaže Zineta Hidanović, koja je u masakru izgubiia sina Alema.

Za zločin na Kapiji pravosnažno je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen general Vojske RS Novak Đukić na 20 godina zatvora. Đukić je prije izricanja pravomoćne presude otišao za Beograd gdje se i danas nalazi, a u međuvremenu je Sud Bosne i Hercegovine za njim raspisao međunarodnu potjernicu.

federalna.ba/agencije

Povezane objave

Back to top button