U aprilu počinje upis prvačića

Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.

Osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu do navršene 15. godine života odnosno do završetka osnovne škole. Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života.

Škola koja ima odgovarajuće kadrovske i prostorne uvjete može dozvoliti upis u školu djetetu koje je mlađe od utvrđene starosne dobi predviđene za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, ukoliko to traže roditelji ili staratelji i ako škola, nakon što razmotri preporuke relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga ili psihologa i nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove.

Na osnovu mišljenja komisije, dijete može biti privremeno oslobođeno upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

Prilikom upisa u školu obavezno dostaviti izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta za upis u školu i zdravstvenom statusu i uvjerenje/certifikat o pohađanju obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Upis će se obavljati u prostorijama osnovne škole na osnovu navedene dokumentacije.

Za sve dodatne informacije, roditelji/staratelji treba da se obrate osnovnoj školi u koju imaju namjeru upisati svoje dijete.

Izvor: FENA

 

Prethodni članakProljetni raspust od 01. aprila
Naredni članakOO SDP BiH ILIJAŠ predložila Denisa Bećirovića za kandidata za Predsjedništvo BiH