U Biznis centru Ilijaš kompanija Agrofeed održala predavanje poljoprivrednicima sa područja općine Ilijaš

U Biznis centru Ilijaš ovog utorka kompanija Agrofeed u saradnji sa veterinarskom stanicom DI-VET iz Ilijaša održala je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Ilijaš koji imaju preko deset grla. Inače, kompanija Agrofeed veliku pažnju posvećuje novim inovacijama, kao i savjetovanju farmera u rješenjima za ishranu životinja, te kako pravilno hraniti životinje. Oko 20 farmera sa područja općine Ilijaš došlo je čuti nove ideje.

Doktor veterinarske medicine, Haris Čutuk govorio je ispred veterinarske stanice DI-VET, te istakao da je ovakav vid prezentacije prvi put organizovan, gdje proizvođači imaju priliku čuti nove informacije i širu paletu proizvoda kada je u pitanju hrana za životinje.

„Na našem tržištu postoji više proizvođača stočne hrane i tržište je dosta zastupljeno istom. Novi proizvođači svakako da imaju nešto novo da ponude kao što je to danas slučaj. Svakako je bitno da što više imamo ponuđača hrane, kako bi konkurencija bila veća i kako bi proizvođači izabrali ono što je najbolje i kvalitetnije. Bez obzira čija to hrana bila, najvažnije je da životinje koje oni hrane, da uzimaju kvalitetnu hranu koja je namijenjena za ishranu stoke, a samim tim utječe na konačan kvalitet i kvantitet proizvoda od samih životinja koje su danas tema“ kazao je Čutuk.

Admir Kahriman, vlasnik farme za proizvodnju mlijeka i uzgoj i držanje muznih krava IMEA, ističe da su se danas okupili farmeri kako bi razmijenili znanja i iskustva kada su u pitanju mliječna grla.

„Ono što svaki poljoprivredni proizvođač pokazuje jeste hrabrost da se i na ovakvom vremenu suprostavlja tržišnom i globalnom stanju. Pokušavamo nešto uraditi što je nemoguće i uspjevamo u tome. Održavamo taj vid proizvodanje koja se na našoj općini razvija i koliko se razvila do sada, i toliko smo je uspjeli zadržati s tim da se moramo pohvaliti da u prvoj polovini godine imamo novih sto grla kada je u pitanju mliječno govedarstvo“ rekao je Kahriman.

Neira Bešlija iz Mrakova, vlasnica obrta IPP „Balan“ koji je registorovan već neke dvije godine, ističe da svaki vid prezentacije, ili nečega novog u poljoprivredi, poljoprivrednicima mnogo znači.

“Prezentacija gdje konkretno vidiš neke stvari, posebno kada je u pitanju ishrana. Mi nismo nekako poljoprivredni kraj, ali zadnjih godina to se nekako intenziviralo i mislim da polahko postajemo općina koja će imati mljekarstvo broj jedan. Povećan je broj grla, a samim tim i količina mlijeka, ono što je najvažnije u tom cijelom putu jeste ishrana krava. Kompanija Agrafeed ima svog nutricionistu koji  prati cijeli taj proces. Nama kao običnim poljoprivrednicima je ovo jako  zanimljivo“ poručila je Bešlija.

 

 

 

Prethodni članakOdlaskom na Moševićko brdo završeno obilježavanje 28. godišnjice pogibije majora Hašima Spahića
Naredni članakCIK naredio ponovno brojanje glasova sa 45 biračkih mjesta i za parlamente BiH i FBiH