U Biznis centru Ilijaš održana promocija knjiga Mile Stojića i Hasije Borić

Manifestacija „ Ilijaški dani 2022“ ponudila je još jednu promociju knjiga u Biznis centru Ilijaš.  Proslavljena bosanskohercegovačka glumica i rediteljica Hasija Borić upriličila je promociju svoje knjige „Nana Fata Orlović i Majka Nuru počesto izruži“, i promocija knjige “Hatidža” bosanskohercegovačkog pjesnika Mileta Stojića. 

Knjiga drama Hasije Borić sadrži dvije drame. Prva od njih, “Nana Fata Orlović” je drama o genocidu u Srebrenici, ispričana kroz lik legendarne Nane Fate. Drama se u knjizi nalazi prevedena i na engleski. Druga drama je “Majka Nuru počesto izruži”, naslanja se žanrovski na Stilske vježbe Rejmona Kenoa, samo dok Keno svoje Stilske vježbe piše u maniru “umjetnost zbog umjetnosti” dok Borić svoju dramu duboko uranja u vrijeme i prostor rata i poraća u kome živimo.

„Knjiga se nalazi u biblioteci Američkog kongresa, zatim u Univerzitetskim bibliotekama Kolumbije i Harvarda, ljudi je puno kupuju i imam puno interesa. Inače, ideja knjige jeste da ukoričenim  svoje dvije monodrame „Nana Fata Orlović“ i „Majka Nuru počesto izruži“. Glumaci igraju cijeli život i ono što igra kao da je otišlo u vazduh i iza njega ništa ne ostaje. Ostaje u duši gledalaca, oni koji pamte, a kad njih više ne bude neće ništa biti. Ako ostane knjiga, možda i neko pročita, ili urade neki projekat “kazala je Hasija Borić, koja je na promociji izvela dijelove iz monodrame.

Knjiga “Hatidža” posvećena je rahmetli Hatidži Mehmedović, srebreničkoj majci. Nastala je tako što je pjesnik Mile Stojić na dan Hatidžinog preseljenja objavio na FB pjesmu koju je ranije o njoj napisao, a iznenada su počeli dolaziti spontani prijevodi pjesme na mnoge velike svjetske jezike od poznatih pisaca, profesora ali i nepoznatih ljudi. Mile je odabrao 19 pjesama za knjigu, a  Halil Tikveša darovao svoje potresne grafike, te je tako nastala ova jedinstvena knjiga.

Prethodni članakDraškić i ostali: Optuženog vidio s puškom na čelu grupe
Naredni članakNastupom KUD Ilijaš završena Manifestacija kulture i sporta “Ilijaški dani 2022”