U Biznis centru Ilijaš održana promocija projekta “Heroji moga djetinjstva”

U Biznis centru Ilijaš danas je održana promocija projekta “Heroji moga djetinjstva” u okviru manifestacije  “Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine”. Cilj Manifestacije  je obilježavanje 27. godišnjice genocida nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “sigurnoj zoni UN-a Srebrenica”. Promociji je prisustvovao ministar KS za boračka pitanja Omer Osmanović, Edina Genjac, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš, direktor OŠ “Podlugovi” Admir Abadžija, predsjedavajuća OV Ilijaš i predsjednica Organizacionog odbora manifestacije Alma Omerović, te ostali gosti.

Učenici VII razreda 2009/2010, školske godine slikali su heroje svog djetinjstva. Radove je sačuvala nastavnica Safija Beširević koja je u saradnji sa Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš odlučila sačuvati kroz istoimeni projekat.

“Učenici su 2009/2010 dobili temu Moji heroji. Mislila sam da će crtati sportiste, glumce, nešto što nji zanima. Međutim, s obzirom na to da radim u OŠ”Podlugovi” gdje je većina stanovništva iz Istočne Bosne – dobila sam povratnu informaciju djece na tim crtežima gdje su oni počeli da prikazuju majku Srebrenice u narodnoj nošnji, sa nišanima i sa toliko bola u tom nekom likovnom i estetskom momentu kroz tu mahramu, katove, dimije – i tu svoju bol su iskazali preko crteža. U tom istom periodu ja upoznajem tek tu svoju djecu i njihovu bol. Dijete od 12 godina mi govori kako su ukopana njezina dva brata. Tad je bilo u svakom razredu najmanje od 20 do 15 učenika bez oca. Radove sam čuvala punih 13  godina, do ovog današnjeg projekta kad su svi ti njihovi radovi došli baš u jednoj godini koja slavi majku” kazala je Beširević, te istakla da su danas ova djeca ponos svojih majki i da se ovakvim projektima razvija kultura sjećanja.

Projekat “Heroji mog djetinjstva” je u potpunosti finansiralo Ministarstvo za boračka pitanja KS.

Tim povodom, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, u svom obraćanju kazao je da ministarstvo cijeni i uvažava njegovanje kulture sjećanja u Ilijašu, te su podržali projekat koji se tiče bolne rane Srebrenice.

Drago mi je da ovdje vidim mnogo omladine, djece šehida, koji ne daju zaboravu naše šehide, sinove naše domovine. To je postulat koji trebaju da slijede mlađe generacije kako našu historiju ne bismo zaboravili. Ovo su dani tuge za našu domovinu, najteži u našoj modernoj historiji i veoma je teško govoriti u ovakvim prilikama. Svima vama koji ste izgubili najmilije u Srebrenici, ali i u drugim mjestima naše domovine ne možemo nadomjestiti taj gubitak, ali možemo zajednički raditi na prenošenju istine, na podsjećanju da su zločinci ubijali bebe, djecu i na najgnusije načine mučili naše majke, supruge i očeve, na osnovu imena i na osnovu vjerskog uvjerenja. Zaborava nema, a tuga ne prolazi, jer kako da prodje tuga majke koja je izgubila četiri sina i muža? Mi s njenom samoćom suosjećamo i zajedno s njom žalimo. Neka je vječni rahmet našim šehidima, a sabur njihovim porodicama” kazao je ministar Osmanović.

Izložbu je podržalo Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš, Ministarstvo za boračka pitanja KS, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović, te direktor OŠ “Podlugovi” Admir Abadžija.

Zahvalnice, koje je uručila Edina Genjac, dobili su: ministar Osmanović, Alma Omerović i Safija Beširević.

 

Prethodni članakLana Pudar evropska juniorska viceprvakinja na 100 m leptir
Naredni članakNa Trgu Alije Izetbegovića održana Akademija povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici