ILIJAŠKULTURAVIJESTI

U Biznis centru Ilijaš otvorena izložba „Znakovi Bosne“

U okviru Manifestacije „Ilijaški dani 2022“ večeras je u Biznis centru Ilijaš sa početkom u 19:30 otvorena izložba “Znakovi Bosne” dizajnerice umjetničke keramike Halide Emrić i umjetnika i slikara Seada Emrića. U izložbi su  predstavljeni brojni motivi iz bogate bosanskohercegovačke kulturne baštine od srednjeg vijeka do danas.

Prisutnima se obratio Sead Emrić, slikar i grafičar, koji se zahvalio Upravi KSC-a i načelniku Akifu Fazliću na prilici da se ponovo uspostavi kulturna saradnja između općine Bužim i općine Ilijaš.

Sead Emrić, govoreći o izložbi, istakao je da se on i njegova supruga Halida jednu deceniju bave temom koju su nazvali “Znakovi Bosne“. Kaže da je kao diplomirani historičar, ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini pretočio u umjetničke grafike, dok je supruga Halida Emrić počela se baviti keramikom kao pionir, te je do sada dobila tri puta najveću nagradu za umjetnost u Collegium artisticumu, te nagradu publike na međunarodnoj izložbi minijature u Tuzli.

Kao umjetnici skladajući ova umjetnička djela, nastojali smo da istražimo kulturne dijelove BiH i svu njenu strukturu. Motive koje smo iskoristili je rozeta sa Hadži Sinanove tekije iz Sarajeva. Pored rozete, tu su i primjeri drugog kulturnog blaga u kraljevskoj heraldici, orijentalnim rukopisima, poput pečata franjevačkog samostana u Fojnici ili židovskih znakova na muslimanskim nišanima u Krajini” kazao je Emrić.

Prisutnima se obratila i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić.

„Presretna sam što večeras otvaramo Manifestaciju sa dvije izložbe koje na jedan različiti način pokazuju uglavnom srednji vijek pa sve do 19.stoljeća i bave se vrednovanjem i čuvanjem naše kulturne baštine. Drago mi je što je jedan motiv iz Ilijaša poslužio za taj jedan ukrasni suvenir, stećak Vukave koji je lijepo i ukrašen. Kasnije je i urađen i tanjir sa motivima stećka kneza Batića. Iskoristila bih priliku da pozovem građane općine Ilijaš da obiđu i vide ove izložbe“ poručila je, između ostalog, Zagorac-Jozić.

Na svečanom otvorenu izložbe pored Zagorac-Jozić, prisustvovao je i načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, kao i mnogi građani Ilijaša, ali i susjednih općina.

Izložba će biti otvorena do 10.jula.

Povezane objave

Back to top button