ILIJAŠKULTURAVIJESTI

U Biznis centru održana promocija knjige “Čaj od cvijeta hibiskusa” autora Admira Džanke

Promocija knjige “Čaj od cvijeta hibiskusa” autora Admira Džanke, održana je ove srijede u Biznis centru Ilijaš. Organizator događaja je JU KSC i Radio Ilijaš, te Gradska biblioteka.

Ovo je autorova šesta knjiga, a knjiga pjesama “Čaj od cvijeta hibiskusa” reanimira svijest o životnom smislu, djetinjstvu, ljubavi, čovjeku i smrti. Pitanja koja knjiga postavlja u većini su neoegzistencijalistička, a odgovori na njih uvjetovani su sviješću, odnosno ljubavlju, kao i u prethodnim knjigama ovoga autora.

“Šesta knjiga “Čaj od cvijeta hibiskusa” je jedan projekat koji se mogu reći razlikuje, ali je i nastavak onih lijepih priča koje smo ispisivali u prethodnih pet knjiga. Pokušali smo u ovom haotičnom vremenu da napravimo ovaj jedan projekat koji će u svima nama probuditi dobro, koji će potaknuti ljubav i da te čestice dobrote i ljubavi proširimo. Zlo koje je oko nas je sve jače i stašnije i zaista nam treba smiraj. Čitaoci same zbirke “Čaj od cvijeta hibiskusa” pročitat će mnogo lijepih poruka i svega onoga što će nam pomoći da budemo bolji ljudi i  podrška jednim drugima” kazao je Džanko.

Zbirkom se protežu duboko humani motivi i altruizam, i definiše književnost kakvu ispisuje Admir Džanko kao „lijek“ za čovječanstvo ogrezlo u borbi za materijalnim bogatstvom, sve udaljenije od istine koja nam se nudi svakim korakom”, u svojoj recenziji o knjizi napisao je profesor Mirza Herco.

Četrdeset i devet molskih zapisa – zapisa o istinskoj ljubavi, o ljepoti života i neminovnosti čovjekovog odlaska sa ovoga svijeta, štampala je izdavačka kuća “Dobra knjiga” Sarajevo.  Ilustracije u knjizi su radile Asja i Merjem Džanko.

Zbirka „Čaj od cvijeta hibiskusa“, i pored brojnih ‘ljekovitih svojstava’, ne može izliječiti sve ovosvjetske bolesti, i otkloniti sva zla, no može nas, barem na tren, opustiti i
‘zaraziti’ česticama dobrote i ljubavi.

O knjizi „Čaj od cvijeta hibiskusa“, osim autora, govorili su magistar Elmir Spahić i profesor Mirza Herco, a program, svojim izvedbama, obogatili su Amar Ferhatović, Amra Fazlić i Jusuf Hodžić. Moderator je bila Aida Kahriman – Krhan.

 

Povezane objave

Back to top button