ILIJAŠVIJESTI

U Biznis centru održana Skupština Udruženja 126. Ilijaške brigade

Skupština Udruženja boraca 126. brigade održana je u Biznis centru Ilijaš, uz prisustvo pripadnika i pripadnica 126. brdske brigade.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni:lzvještaj o radu Udruženja za 2022. godinu, kao  Finansijski izvještaj  Udruženja za 2022. godinu sa izvještajem Nadzornog odbora.Usvojen je i program i finansijski plan za 2023. godinu.

Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Bego Durić, te istakao da je posebna pažnja bila usmjerena na rješavanju tri najvažnija programaska zadatka, a to su izrada Monografije 126. brigade Ilijaš, opremanje Spomen sobe i izgradnja spomen obilježja u rejonu Čemerne planine.

„Ovo Udruženje ima još ciljeva u svom programu rada, a između ostalog jedan od  ciljeva u narednom periodu jeste realizacija filma o ratnom putu 126. brigade. Kada je u pitanju Spomen soba, oko 70 posto obima posla je već završeno. Nedavno smo na našu incijativu održali sastanak sa Koordinacijom boračkih udruženja Općine Ilijaš i potpisali smo zajedničku izjavu oko izrade Spomen sobe, čak smo i odredili i zajednički operativni tim koji će raditi na tom projektu“ kazao je Durić.

Prigodnim riječima na Skupštini obratila se i Mersida Mešetović koja je u Organizacijskom timu koji radi na formiranju Udruženja “Pripadnice Armije R BiH”.

Udruženje 126. brigade Ilijaš priprema se za obilježavanje 30. godišnjice.Obilježavanje će trajati tri dana, a biće posjeta mezarjima i grobljima, te odavanje počasti šehidima, poginulim i umrlim borcima i civilnim žrtvama rata. Također, bit će upriličena Svečana akademija povodom 30. godišnjice.

Podsjećamo, Udruženje 126. brigade formirano je 2016. godine s ciljem da status boraca podigne na viši nivo i da borcima vrate dignitet na lokalnom nivou.  Dan 126. Ilijaške brigade tradicionalno se obilježava 01. jula. Naredbom komande glavnog štaba Armije RBiH 01. jula 1993. godine formirana je 126. Ilijaška brigada. U to vrijeme brigada je bila je izmještena na područje općine Breza.

Njeni pripadnici borili su se na obroncima općina Breza, Vareš i dijelom općine Ilijaš. Ilijaška brigada prošla je najteži put, formirana je u najtežim uslovima rata i 323 imena upisana na centralnom spomeniku govore o cijeni koju je Ilijaš platio za slobodu. Formirana u najtežim trenucima kasnije je stasala u jednu veoma snažnu brigadu koja je dala veliki  doprinos u odbrani BiH sa  24 dobitnika Zlatnog ljiljana.

Povezane objave

Back to top button