U Crnoj Rijeci obilježena 25.godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića

U okviru obilježavanja Dana pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i njegovih saboraca iz komande 210. viteške oslobodilačke brigade,mnogobrojne delegacije iz društveno-političkog i vjerskog života Općine Živinice,Tuzlanskog kantona,države Bosne i Hercegovine, kao i učenici osnovnih i srednjih škola iz Živinica, obišli su mjesto njihove pogibije na lokalitetu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni, općina Ilijaš.

Ovom prilikom proučen je Yasin, održan je čas historije i pročitani su najuspješniji radovi sa literarnih konkursa učenika živiničkih osnovnih i srednjih škola. Tog 25. oktobra 1993. godine, na lokalitetu Crna Rijeka,iznad naselja Kamenica na Nišićkoj visoravni, poginuo je Nesib Malkić, legendarni komandant 210. viteške brigade i heroj oslobodilačkog rata.

Zajedno sa njim prilikom komandantskog izviđanja u okviru priprema za operaciju deblokade Tuzlanskog okruga, odnosno oslobađanja šireg područja Vareša, poginuli su i njegovi saborci iz komande brigade Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić. Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

Veliki broj  građana Živinica-rodbine,prijatelja i saboraca naših šehida,predstavnika lokalne vlasti,boračkih udruženja,vjerskog života kao i učenika živiničkih škola okupio se  na mjestu pogibije živiničkih i bosanskohercegovačkih gazija.

Prigodne riječi su uputili i neki od predstavnika društveno-političkog i vjerskog života općine Živinice i države Bosne i Hercegovine.

 

Prethodni članakMeđunarodni sajam turizma: Belma Avdić i Muniba Osmanović predstavile ilijaške nacionalne spomenike
Naredni članakObilježena peta godišnjica obnove Podružnice HKD Napredak u Ilijašu