ILIJAŠVIJESTI

U džamiji Stari Ilijaš održana svečana promocija i dodjela diploma za 75 novih učača Kur’ana

U Egipatskoj džamiji u Starom Ilijašu ove srijede održana je svečana dodjela diploma za svršenike sufare, djecu i odrasle uz prigodan program koji su izveli polaznici mektebske nastave. Prigodan vaz održao je Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo, kome je pripala i čast da presretnim učenicima uruči diplome.

Mektebska godina 2017/18. je pri kraju. Završni ispiti mektebske nastave se organizuju u svim našim džematima i oni predstavljaju svojevrsnu “maturu” mektebske godine.

Priliku da se ovog Ramazana s Kur'anom i Božijim govorom druže dobilo je 75 polaznika, djece i odraslih, što za imama Amela ef. Muminovića predstavlja veliki ponos i postignuće ove školske godine.

Imali smo upisanih 172 djece u Starom Ilijašu, od kojih je 140 bilo redovno i uspješno završili godinu. U toku mektebske godine fokusirali smo na podučavanje kur'anskom pismu, da nauče i da počnu učiti Kur'an, što je simbolično jer dolazi Ramazan, mjesec Kur'ana i imat će priliku da se druže sa Allahovom knjigom. Uz djecu, upriličen je i Kurs za odrasle podučavajući ih kur'anskom pismu i oni mubarek mjesec dočekuju kao učači Kur'ani, ukupno 75 kuća u Starom Ilijašu je osvjetljeno Kur'anom. Ovo je početna stepenica, a ono što slijedi je učenje i vladanje po Kur'anu, a ovi učači ponos su našeg džemata i šire, kazao je imam džamije u Starom Ilijaši Amel ef. Muminović.

Aldin Delić,  učenik petog razreda mekteba kazao je da je presretan jer je naučio kur'ansko pismo.

Završio sam sufaru i jako sam sretan jer mogu čitati Allahov govor i radujem se druženju što više sa Kur'anom , kazao nam je Aldin.

U protekloj mektebskoj godini u Starom Ilijašu formiran je i mektebski hor koji je uljepšao i ovu svečanost. Također, u ovom džematu aktivno djeluje i Mreža mladih, kao i  Ženski aktiv,  te druženja i korisnih projekata ne nedostaje. Intenzivno se radi na realizaciji projekata koji optimiziraju mektebsku nastavu, te unutrašnje i vanjsko uređenje džamije i poratnih objekata.

Za Ramazan u džamiji Stari Ilijaš bit će tradicionalno intenzivirane aktivnosti: mukabele, predavanja, vazovi, teravih namaz, omladinska druženja i iftari, najavljuje ef. Muminović čestitavši svima koji se raduju predstojeći mubarek mjesec Ramazan.

Povezane objave

Back to top button