ILIJAŠVIJESTI

U džamiji u Mrakovu održano predavanje za žene “Porodica u ramazanu”

Danas je poslije podne-namaza u džamiji u Mrakovu održano predavanje za žene „Porodica u ramazanu“. Gost predavač bila je Sumeja Fidani, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Fidani je istakla da joj je zadovoljstvo što je dio ovog džemata i ramazanskog druženja.

“Veliki broj žena kada prisustvuje na ovako jednom predavanju to je čovjeku zaista zadovoljstvo, zato što vidimo koliko su žene angažovane, vrijedne i koliko im je stalo da osnaže vjerovanje svoje. Da napune svoj dušu u džamiji da bi bile  vrijedne svojoj porodici. Svi članovi porodice su jako važni i oni zajedno kreiraju jednu porodični  ambijent, ali je žena ta koja balansira i drži tu ravnotežu u svojim rukama. To je Allahova dž.š. mudrost u tome da je ženi dao taj senzibilitet, taj osjećaj za dijete i za muža. Važno je da ženu ojačamo i osnažimo, da joj pružimo programe gdje će se ona relaksirati, gdje će naučiti nešto, osvježiti svoja neka znanja i dati joj neku novu inspiraciju da bude još bolja svojoj porodicu” kazala je Fidani.

Kako kaže Fidani, ramazan je prilika da se okupimo i obnovimo porodične veze i da se zbližimo.

“Naše nane, majke su  prije jako ulagale u te porodične odnose. Dolazila bi porodica na iftare i to jeste bio teret, ali osjetila bi se jedna radost, djeca su osjećala tu radost i imali smo nekoga na koga smo se mogli osloniti, a one su sa druge strane imale nekoga sa kim će podijelii raodst, ali i žalost. Mi moramo imati nekoga, a da bi smo imali nekoga kad nam bude potreba moramo ulagati prije toga da bismo imali porodicu kad nam bude potreba. To su sada vremena da se možemo družiti, zbližiti međusobno. Našu djecu upoznavati sa širom porodicom i to je jako važno danas” rekla je Fidani.

Sretna porodica nije stvar sreće. Sretna porodica je pokazatelj stalnog rada i zalaganja svih njenih članova. Porodičnu atmosferu gradi svaki član svojim ponašanjem.

 

 

Povezane objave

Back to top button