ILIJAŠVIJESTI

U Gradskoj džamiji Ilijaš sinoć održan Ženski sohbet i mevlud

U Gradskoj džamiji Ilijaš sinoć je održan Ženski sohbet i mevlud posvećen mjesecu rođenja Božijeg poslanika Muhammeda. Dobrodošlicu mnogobrojnim posjetiteljicama poželio je imam džamije mr. Ejub ef. Velić.

Koordinatorica za ženski aktivizam Adna Zulić kazala je kako ženski aktivizam razvija i napreduje svakodnevno, te da se aktivnosti za žene održavaju u više od 30 džemata, ali je naglasila da je trud i posvećenost svakog pojedinca i stavljanje svojih nadarenosti u službi vjeri ono što podstiče uspjeh te pohvalila sve aktivistice koje se natječu u dobru očekujući Božiju nagradu. Nadahnuto predavanje održala je profesorica Muvedeta Halilović kazavši da su žene koje su bile prisutne u životu Poslanika pravi uzor i izvor inspiracije i za ženu današnjice.

Navela je primjer Ummu Ejmen, crne robinje, koja je bila prisutna prilikom rođenja Muhammeda i uvijek uz njega, a svoj život je predala vjeri, bila veliki borac, učesnik bitaka i borbi, majka jednog od najvećih islamskih vojskovođa i jedna od onih kojima je na dunjaluku obećan džennet.

Naglasila je da je ženski senzibilitet i posvećenost i ljubav prema Poslaniku veliki pokretač i snaga koju treba iskoristiti za hizmet vjeri i zajednici. Mevludski program vodila je Mejrima Valjevac uz pratnju ilijaških muallima, a bogat sadržaj krasilo je učenje Kur'ana, recitali, ilahije, kaside majci, salavati, dove i ujedinjenost ženskog džemata u ljubavi prema Poslaniku.

AUTOR: Nermina Durić – Kahvedžić

Povezane objave

Back to top button