U Ilijašu izveden mjuzikl Aladdin

U okviru manifestacije  „Ilijaški dani“ glumci Kulturno sportskog centra Kakanj izveli su  mjuzikl Aladdin. Priča je to koja je okupila umjetnike iz Zenice, Kaknja, Sarajeva, ujedinila profesionalce i djecu – glumce, balerine, pjevače.

Zadatak pozorišnih radnika da čaroliju pozorišne umjetnosti donesu i u manje gradove.

Igra plesa, glume, muzike, kostima i svjetla koje čine mjuzikl posebno atraktivnim, nosi i veliku odgovornost. Scenarij je utemeljen na priči iz 1001 noći o Aladdinu i njegovoj svjetiljci, ali bitno je naglasiti kako to nije to onaj tipični Aladdin iz Disneyevog crtića nego je prilagođen kako bi ocrtavao društveno-političku scenu naroda u Bosni i Hercegovini. Zato se nemojte čudno da se među bogatom scenografijom mogu uočiti predmeti ili pomagala svojstvena današnjem vremenu. Naravno, kakva bi to priča bila da nije protkana ljubavnim intrigama i borbom dobra i zla. Dobro predstavlja siromašni mladić Aladdin koji se zaljubljuje u sultanovu kćer Jasminu, a zlo utjelovljuje lik čarobnjaka Abdulabanazara Iznoguda koji pokušava spriječiti njihovu ljubav i oteti Jasminu kako bi je odveo na kraj svijeta.

 

Mirza Mušija, direktor KSC Kakanj

Veliko nam je zadovoljsvo što možemo učestvovati u okviru vaše manifestacije, a posebno nam je drago što smo poslije pedeset godina postojanja ove godine premijerno  i izveli prvi mjuzikl u istoriji Kaknja. To je vrlo kompleksan žanr po svakoj osnovi. Mi u Kaknju imamo toliko mladosti, talenta, struke koja je uz pomoć Sarajeva i Zenice koncipirala ovaj projekat. Ilijaška publika je uživala u divnoj priči iz 1001 noći.To je zaista jedan pozorišni spektakl“, istakao je  Mušija za Radio Ilijaš.

Fascinacija dalekim, mističnim Orijentom uvijek je zanimljiva, a činjenica da negdje postoji neki predmet, lampa i duh koji ispunjava želje, sasvim je dovoljna da možemo reći da i djeca i odrasli gaje znatiželju i simpatije prema bajci o Aladdinu. Tako dolazimo i do poruke predstave:, “Sve prave, istinske vrijednosti koje znače sreću u životu, nemaju veze s materijalnim dobrima i novcem.

Mirza Mušija je istakao  kako KSC Kakanj ima široku lepezu djelovanja od  obrazovanja, muzičkog centra, škole glume, dramskog  studija, muzeja   i sportske djelatnosti.

 

 

Prethodni članakPočeo turnir veterana u stonom tenisu
Naredni članakU četvrtak Akademija povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici