Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu upriličeno je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi prikladan način načelnik općine Ilijaš, predstavnici boračkih organizacija, političkih partija i vijećnici OV  Ilijaš, odali su  počast žrtavama rata. Dan Armije R BiH je dan po kojem će se pamtiti historija, dan kada su mnogobrojni borci odlučili reći NE agresoru jer će Bosna i Hercegovina da živi u njenim historijskim granicama.   

Prisutne je  pozdravio  Enes Durak, ratni komandant 126 IB koji je podsjetio na ratni put ove brigade i čestitao svim pripadnicima Dan Armije BiH.

-Govoriti o ovome periodu je i teško i lahko, teško jer bi trebalo puno vremena da neke stvari dočaram i pojasnim. Oni koji su aktivni učesnici rata jako dobro znaju, a oni koji su tek poslije rođeni trebaju da saznaju od nas i da čuvaju tekovine ovog perioda. Naime u nekim „kuhinjama „ je bilo planirano da jednog naroda nestane, i svih onih koji osjećaju BiH svojom domovinom. Da se to ne bi dogodilo mi smo se organizovali, u početku su to bili pripadnici policije, samoooganizovane grupe i straže, do perioda kada se Teritorijalna odbrana transformiše u ARBiH. Bio je to jako težak period, kada smo nadljudskim naporima pokušavali  napraviti organizaciju da ne bismo nestali sa ovih prostora. Da nije bilo pripadnika ARBiH ne bi bilo ni prilike da se pregovara o državi BiH. Mi smo bili u veoma teškoj zoni kako fizički  i  strateški tako i geografski. Imali smo veoma razuđenu zonu odgovornosti od Misoče do Korita i jedan naš bataljon u Crnoj Rijeci i Kruševu.Takođe davali smo doprinos na drugim ratištima. Bili smo jako bitni jer planom koje su imale pojedine „kuhinje“ je planirano da se preko Čemerske planine spoji sa Vozučom, kako bi se Sarajevo stavilo u dva prstena. To je situacija kada se dovodi u pitanje opstanak Bosne. U jednom momentu smo znali imati po devet napada, i u jedno od takvih napada je poginuo i naš komadant opstinskog štaba Hašim Spahić, kojeg moramo stalno spominjati i ne smijemo zaboraviti njegov doprinos. Ja vas molim da se ne zaboravi ni rahmetli Hašim ni svi ostali koji su dali svoje živote, kako se ne bi ponovilo, poručio je Durak.

 

Kolika je bila važnost ARBiH napomenuo je i načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić.

-Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila antifašistička, odbrambena, oslobodilačka i najčasnija Armija u historiji ratovanja. Njeni  pripadnici su pred daleko močnijim neprijateljem odbranili državu BiH  i narode koji u njoj žive. Činjenice govore da su pripadnici Armije goloruki  ili sa skromnim naoružanjem, hrabrim srcem uz božiju pomoć izvojevali neke od najvećih pobjeda na ratištima širom naše domovine i to je bilo ” Čudo bosanskog otpora “. Svi mi imamo obavezu da govorimo i prenosimo istinu o brutalnoj agresiji na našu domovinu i herojskoj borbi naše Armije, kazao je Fazlić.

 

Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH. Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike rahmetli Alija Izetbegović, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere“, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.

 

 

Share.

Comments are closed.