U Ilijašu obilježen Dan bijelih traka

U znak sjećanja na progon i ubistvo na više od 3.000 ubijenih u prijedorskoj opštini od 1992. do 1995. godine, među kojima je i 102 ubijene djece, danas je  Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš obilježilo Dan bijelih traka.

Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja ističe da je cilj ovog obilježavanja solidarnost sa Prijedorčanima i svim drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja.

“S obzirom na to da 30.godina tragam za svojim nestalim mužem i sinom i vodim žustru borbu, danas se suosjećam sa Prijedorčanima, i želim da ovim obilježavanjem se sjetimo šta se to desilo u periodu od 1992-1995 godine u Prijedoru, ali i čitavoj BiH. Treba da  govorimo o onome što se desilo u Prijedoru i da opominjemo buduće generacije da ne smijemo zaboraviti zločine nad bošnjačkim narodom” poručila je Avdibegović.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima 102 djece, kao i u spomen na 1992. godinu, kada su tadašnje srpske vlasti izdale naredbu da svi građani i građani nesprske nacionalnosti moraju na svoje kuće staviti bijele plahte, a ukoliko izlaze iz kuća moraju nositi bijele trake oko ruke.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje” te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma, ali i poručuju da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.

Svi koji su prošli golgotu minulog rata ističu da je Dan bijelih traka pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom i Dan obilježavanja zločina nad svim nevinim ljudima te da je neophodno prisjetiti se svih žrtava i nikad ne zaboraviti stradanja djece i građana Prijedora.

Prethodni članakOve biljke rastu na nemogućim mjestima: Uzgoj je prejednostavan, a cvjetaju sve do oktobra
Naredni članakNa sajmu zapošljavanja KS predstavljeno više od 770 radnih mjesta