U organizaciji Saveza antifašista Kantona Sarajevo i UABNOR Ilijaš uz pokroviteljstvo gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić,  prigodnim programom i polaganjem cvijeća na spomen ploči na  Alića česmi i na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, te programom na Trgu Alije Izetbegovića  danas je obilježen veliki jubilej-80 godina od  Dana ustanka naroda BiH-27. jula.

Programu su prisustvovale brojne delegacije i udruženja iz Ilijaša, brojnih gradova BiH, a događaj su svojim dolaskom ponovo uveličali i gosti iz Slovenije.

Dan ustanka naroda je podsjećanje na 1941. godinu kada su  ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

Mirsad Ćatić, predsjednik  Savez antifašista Kantona Sarajevo kaže da je antifašizam prirođen našoj domovini i brojnim generacijama, koje su odrasle noseći pečat i vrijednosti njegovih tekovina.

-Antifašizam je tekovina koja je prirođena našoj domovini Bosni i Hercegovini, sve ono što mi od vrijednosti baštinimo kao zajedništvo, razumijevanje, toleranciju to su vrijednosti antifašizma. Dio smo priče koju su izvojevali naši narodi, antifašizam nije strano tkivo i treba da odgajamo mlade generacije da odrastaju sa pečatom antifašizma. Bitno je da u ovom herojskom kraju, dijelu Sarajevskog polja, gdje je pukla prva puška u prvoj akciji damo počast tome i našim precima koju su nam ostavili našu domovinu, kazao je Ćatić.

Gradonačelnica Benjamina Karić poručila je da je bitno ovaj važan događaj obilježiti u svim gradovima naše domovine.

-Za sve nas je jako važno da 80 godina od Dana ustanka obilježimo u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Mi danas oživljavamotradicionalne  vrijednosti  antifašizma, uživamo u ljepoti naše časne i poštene historije i učimo mlade generacije kako se ovakvi događaji nikada ne smiju zaboraviti i kako nam trebaju služiti kao paouka kojim vrijednostima treba da se priklonimo, kako da poštujemo naše pretke, ali i na koji način da odgajamo našu djecu, poručila je gradonačelnica Karić.

 Načelnik  Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je sretan i ponosan što Ilijaš baštini civilizacijske vrijednosti antifašizma i ima ponosnu historiju pružanja otpora agresoru.

-Ponosan sam jer Ilijaš je slobodarski grad, u Ilijašu je pukla prva puška 1941. godine i u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu , građani su pružili otpor i pokazali da baštinimo ključna civilizacijske vrednote i dostignuća, pokazavši da smo na strani antifašizma. Te 1941. godine nije bio vojni ustanak, nego svih naroda i oslobodilački, a kroz tu borbu stvoreni su uslovi da se dođe i do ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a  na kome je potvrđena državnost  Bosne i Hercegovine i data šansa nama da možemo graditi svjetliju i bolju budućnost i danas je to putokaz kako možemo ići naprijed, kazao je načelnik Fazlić zahvalivši organizatorima i pokroviteljima Manifestacije.

Predsjednik UABNOR Ilijaš Selver Herić zahvalio je svima prisutnima na doprinosu Manifestaciji, kao i gradonačelnici Karić na pokroviteljstvu 80. godišnjice Dana ustanka naroda i narodnosti BiH u Ilijašu.

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH kazao je, između ostalog u svom obraćanju,  da borba naroda te 1941. godine treba biti inspiracija nama danas za otpor agresiji, borbu protiv svih oblika fašizma i nacionalizma,  nadahnuće za uspostavljanje pravde, jednakosti i slobode.

Postojao je samo jedan cilj za sve borce posljednja dva rata  – borba protiv fašizma, oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve, te su u tom cilju ustrajali, poručeno je prilikom obilježavanja Dana ustanka naroda i narodnosti BiH.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su: KUD Ilijaš, doajen bh. glume Josip Pejaković, doajen opere Ivica Šarić i mladi član UABNOR Ilijaš Faris Selmanović.

Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Opštinom Drvar u utorak 27. jula 2021. godine sa početkom u 11 sati u Drvaru organizuje Centralnu manifestaciju obilježavanja 80. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

 

 

Share.

Comments are closed.