U Ilijašu obilježena 28. godišnjica Armije BiH

Jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH jeste 15. april dan kada je formirana Armija RBiH. Armija RBiH je priča o znanim i neznanim junacima, o stotinama heroja i našim šehidima i palim boricima i svim građanama BiH koji su se borili za pravo da živimo i opstanemo u državi BiH. U općini Ilijaš obilježena je 28. godišnjica formiranja Armije R BiH, uz manji broj predstavnika Općine Ilijaš i boračkih udruženja, s obizirom na trenutnu situaciju izazvanu panedmijom korona virusa.

Ovim povodom, na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu položeno je cvijeće, te uz učenje Fatihe ili na drugi prikladan način, odata počast svim šehidima i poginulim borcima. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da je ovo najvažniji datum u modernoj historiji BiH.

„Na  današnji dan formirana je Armija RBiH koja je svojom borbom zaštitila suvereniteti i živote svojih građana, zaštitila opstojnost države BiH i zbog toga danas trebamo odati počast, počast prije svega prema poginulim šehidima, poginulim borcima i naravno uputiti čestitike i zahvalu svim pripadnicima Armija RBiH. Da nije bilo Armije današnji dan bi drugačije izgledao i zbog toga jeste naša obaveza i odgovornost da i u ovim uslovima ove pandemije nađemo adekvatan način da obilježimo ovaj datum, i da još jedanput potvrdimo  sve te civilizacijske vrijednosti koje je Armije RBiH ostavila i omogućila da danas BiH i njeni građani žive u međunarodnoj priznatoj državi, da žive u državi koja je novim generacijama obezbjediti bolju budućnost“,  kazao je Fazlić.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca općine Ilijaš Muhidin Nuhanović čestitao je Dan Armije R BiH i istakao je da trebamo biti ponosni na ono što smo uspjeli tokom prethodnog rata.

Uspjeli smo da obezbjedimo opstanak svim Bošnjacima  u ovoj državi, a Armija BiH živi u našim srcima, živjet će i uvijek dokle god postoji i jedan branitelj Armije BiH. Nastojimo da se kroz Udruženja  izborimo za sistemska rješenja kroz zakone i prava koja pripadaju našim demobilisanim borcima. Nadamo se da će svi naši borci ostvariti svoja prava te da imaju normalan život u ovoj našoj državi“,  kazao je Nuhanović.

Fahrudin Demirović predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida čestitao je Dan Armije, te spomenuo da se na ovaj dan treba sjetiti svih šehida i  umrlih ratnih vojnih invalida.

Prisjetimo se umrlih pripadnika Armije koji su izgubili živote tokom agresije na BiH. Svakako dan koji se trebamo sjećati i dan koji ne trebamo zaboraviti. S obzirom na okolnosti u kojim smo sad zbog pandemije dan je obilježen u skladu s propisima”,  kazao je Demirović.

Armija RBiH bila je legitimna vojska međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

Iskrene čestitke povodom 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine upućujemo  svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima Armije R BiH, kao i svim građanima općine Ilijaš i BiH.

Prethodni članakČestitka općinskog načelnika i predsjedavajuće OV povodom Dana Armije BiH
Naredni članakPropisane mjere se uglavnom poštuju-izvještaj PU Ilijaš